Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ficov návrh na zvýšenie dane poškodí slovenskú ekonomiku, myslí si Bugár

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh vládnej strany Smer-SD na zvýšenie dane z príjmov právnických osôb zo súčasnej úrovne 19 % na 23 % poškodí slovenskú ekonomiku. A namiesto sľubovaných istôt prinesie krajine len neistoty.

Na dnešnom brífingu v Národnej rade (NR) SR to vyhlásil predseda opozičnej strany Most–Híd Béla Bugár. Rovná daň na úrovni 19 % bola podľa jeho slov poslednou výhodou, ktorú mohlo Slovensko ponúknuť investorom. "Vláda týmto môže rovno na billboardy na hraničných priechodoch napísať: Investori, sem nechoďte!" vyhlásil Bugár.

Návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorú práve poslanci v pléne prerokúvajú v druhom čítaní, podľa Bugára zaťaží tú vrstvu v ekonomike, ktorá ešte pracuje, vytvára hodnoty a živí tento štát. "Dopady tohto návrhu zákona budeme musieť platiť my všetci," podotkol.

Podľa podpredsedu strany Ivana Švejnu vláda takýmto krokom experimentuje. "Tento experiment ale bude mať fatálne dôsledky na verejné financie," uviedol. Štát by mal podľa neho najprv hľadať finančné zdroje na strane výdavkov, ktoré treba ešte zoštíhliť. Hľadať príjmy zo zvyšovania daní či odvodov by sa malo až vtedy, keď sa vyčerpajú všetky ostatné možnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu