Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Smer: Chceme plavčíkov pri každom bazéne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Každý bazén prístupný návštevníkom by mal byť pod dohľadom vyškolených plavčíkov. Navrhujú to poslanci vládneho Smeru-SD Otto Brixi a Richard Raši v novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Cieľom novely zákona je zvýšiť bezpečnosť kúpania a plávania na kúpaliskách či krytých plavárňach.

Novela je tiež reakciou na udalosti, ktoré sa udiali v nedávnej minulosti, kedy prišli o život maloleté deti v bazénoch, nad ktorými nebol vykonávaný neustály dohľad. "Zabezpečenie stáleho dohľadu nad plaveckými a neplaveckými bazénmi, ktoré sú prístupné nielen pre maloleté deti, má za cieľ odstrániť nebezpečenstvo úrazu a utopenia sa," argumentujú Brixi a Raši.

Ak s návrhom uspejú, povinnosť zabezpečiť dohľad nad bazénmi prostredníctvom plavčíkov budú mať prevádzkovatelia umelých kúpalísk popri ostatných povinnostiach, ktoré im vyplývajú z príslušných zákonov. Podmienkou má byť, aby najviac na dva neplavecké bazény do hĺbky vody 1,3 metra dohliadal aspoň jeden plavčík a na plavecký bazén dohliadali minimálne dvaja plavčíci neustále počas celej otváracej doby poskytovania služieb kúpania a plávania.

K tragédii na seneckom kúpalisku, ktorú spomínajú aj poslanci, došlo 4. septembra. Utopili sa tam dve malé deti z Kuvajtu, išlo o trojročného chlapca a šesťročné dievča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu