Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Koniec schôdze je v nedohľadne, podľa Laššákovej o ňom rozhodne opozícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Koniec aktuálnej ôsmej schôdze Národnej rady SR je zatiaľ v nedohľadne. V utorok 6. novembra vstúpia poslanci do štvrtého rokovacieho týždňa. Podľa predsedníčky klubu Smeru-SD Jany Laššákovej sa môže schôdza natiahnuť aj do budúceho týždňa. Závisieť to bude vraj od opozície.

Rokovanie predlžujú poslanecké návrhy presunuté z minulej schôdze, ale aj kontroverzné iniciatívy z dielne SaS. Poslanci celé dva rokovacie dni minulého skráteného týždňa hovorili len o zavedení registrovaných partnerstiev pre osoby rovnakého pohlavia a o bezplatných dobrovoľných sterilizáciách. Laššáková poznamenala, že napríklad diskusia o registrovaných partnerstvách nemala žiadny racionálny náboj. "Vnímam to ako prezentáciu jednej politickej strany," povedala dnes.

Pripomenula, že okrem poslaneckých návrhov, medzi ktorými sú stále aj kontroverznejšie iniciatívy, sa má program schôdze rozšíriť aj o tri vládne návrhy. Tie sa majú prijať v skrátenom legislatívnom konaní. "Ide o transponovanie európskych smerníc," priblížila Laššáková, podľa ktorej by trojica návrhov nemala plénu zabrať veľa času. Otázne sú však podľa nej niektoré poslanecké návrhy.

Laššáková nevie, či sa aktuálna schôdza skončí do konca týždňa, ale možné to vraj je. "Možno pri dobrej vôli by sme vo štvrtok mohli skončiť, všetko bude závidieť od opozičných poslancov. Možno si poslanci uvedomia, že takáto diskusia, ako boli registrované partnerstvá, nikam nevedie a skončíme," povedala Laššáková.

Snemovňu počas ďalšieho rokovacieho týždňa čakajú napríklad návrhy od Jozefa Viskupiča (OĽaNO), ktorý navrhuje zrušiť zákon o poslancoch, keďže je zastaraný a v podstate neúčinný. Má sa tiež pokúsiť presadiť individuálne poslanecké prieskumy. Neprerokovaný zostal aj návrh SDKÚ-DS, ktorá chce znížiť zodpovednosť za priestupky z 15 na 14 rokov.

Na rad by mala prísť aj novela o organizácii Ústavného súdu SR o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov. KDH ňou chce urýchliť konanie Ústavného súdu. Branislav Škripek z OĽaNO zasa navrhuje zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré sú spôsobilé ohroziť mravnosť osôb mladších ako 18 rokov. Poslanci by mali hovoriť aj o novelách zákona o sociálnom poistení. Strana SaS zasa navrhuje zúžiť investičné stimuly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu