Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Bezák dal kandidatúre košom: Nechce byť prezident ako Tiso!

Odvolaný arcibiskup Bezák možným kandidátom na prezidenta?
Odvolaný arcibiskup Bezák možným kandidátom na prezidenta? (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nečakaná kandidatúra? V súvislosti s prezidentskými voľbami v roku 2014 sa spomína nové meno. Prekvapujúco však nejde o žiadneho ostrieľaného politika, tentoraz sa loví v úplne iných vodách. V parlamente sa pošuškáva o odvolanom trnavskom arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi, ktorý však radšej ako kandidatúru uprednostní biskupské požehnanie novému prezidentovi.


O možnej Bezákovej kandidatúre na prezidenta sa začína šepkať už aj na parlamentných chodbách. „V kuloároch padajú mnohé mená. Nepoznám osobné ambície Roberta Bezáka. Viem si predstaviť mnohých skvelých ľudí, ktorí by túto funkciu zvládli,“ povedal podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec.

Podľa šéfa Obyčajných ľudí Igora Matoviča Bezák môže byť čestný chlap, ale pripomenul, že keď ho odvolali, jeho najväčší zástancovia boli ateisti a najväčší slovenskí liberáli. „Keď nastávajú rozpory v cirkvi, práve títo liberáli a ateisti sa snažia podporou ľudí ako Bezák cirkev ešte viac rozoštvávať. Nepripadá mi to ako úprimný návrh. Nemyslím si, že akýkoľvek cirkevný predstaviteľ by mal zastávať štátnickú funkciu,“ uviedol Matovič.

Nezávislá poslankyňa Jana Žitňanská z novovznikajúceho hnutia Nová väčšina by ho uvítala skôr ako kňaza, ako keby vstúpil do politiky. „Môže ešte veľa urobiť pre katolícku cirkev. Preto by ma ako katolíčku viac potešilo, keby posunul katolícku cirkev ďalej,“ prezradila. O možnom vstupe Bezáka do Novej väčšiny sa doposiaľ nebavili.

 

Bezák nechce byť druhým Tisom

Bezák však špekulácie o kandidatúre na post prezidenta pochoval. "Ja beriem históriu veľmi vážne a Slovensko už jednu skúsenosť s vysvätenou osobou má. Rád však pošlem novému prezidentovi biskupské požehnanie," uviedol pre Topky len pred chvíľou.

V súvislosti s prezidentskými voľbami sa už dlhšie špekuluje o viacerých menách ako Robert Fico, Ján Čarnogurský či Iveta Radičová. V diskusiách opozície o spoločnom prezidentskom kandidátovi sa objavili aj Andrej Kiska, Pavol Hrušovský či Milan Lasica. Žiadna z parlamentných strán však doposiaľ neprišla s vážnym kandidátom na túto pozíciu.

 

Odvolaný Vatikánom

Okrem Bezákovej kandidatúry sa objavili aj nové informácie o dôvodoch, prečo ho Vatikán odvolal. Údajne ide o spojenie jeho mena so spoločnosťou KLT audit, ktorá mala nájsť pochybenia pri hospodárení jeho predchodcu Jána Sokola.

Vatikán údajne vyčítal Bezákovi to, že tok cirkevných peňazí má človek, ktorý bol spomínaný v spise Gorila v súvislosti s prepieraním peňazí. Ide o spoločníka KLT audit, ktorý v spise vystupuje ako likvidátor spoločnosti Elementa. Práve cez ňu mali ísť účtovne provízie Penty z privatizácií a vo vyšetrovaní sa mali na ňu zamerať policajti. V Elemente figuroval aj manžel šéfky Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu