Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Po reštaurácii na arcibiskupstve nefunguje ani Bezákova galéria

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

TRNAVA – Galéria Trnavskej arcidiecézy (TA), za vznikom ktorej stál bývalý arcibiskup Róbert Bezák, už nefunguje. Jej posledná expozícia skončila koncom septembra a odvtedy je výstavný priestor prázdny. TASR to potvrdil hovorca Arcibiskupského úradu (ABÚ) v Trnave Dušan Kolenčík.

"Budúcoročný program výstav TA zatiaľ nechystala," informoval Kolenčík. Galériu v objekte arcibiskupského úradu podľa všetkého tak postihol rovnaký osud ako v jej susedstve zriadenú "arcibiskupskú" reštauráciu.

Tú zatvorili len niekoľko dní po Bezákovom nútenom odchode z úradu a veľmi krátko po náročnej rekonštrukcii, pri ktorej pretvorili bývalú jedáleň ABÚ na jeden z najkrajších gastronomických priestorov v meste. Okrem gastronómie ponúkala aj kultúrne akcie. Oba tieto projekty emeritného arcibiskupa Bezáka mali viesť k väčšej otvorenosti arcidiecézy voči veriacim i širokej verejnosti.

V prípade galérie chceli zakladatelia netradičným spôsobom priblížiť veriacim i laikom kresťanské umenie i historické zaujímavosti. Otvorili ju v apríli 2011 v prízemí arcibiskupského úradu, v blízkosti Baziliky sv. Mikuláša. Prvou výstavou bola Trnava a jej kostoly, po nej pripravili Liturgický odev medzi minulosťou a prítomnosťou. Poslednou bola Cesta k vzniku Trnavskej arcidiecézy - dva medzníky v jej dejinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu