Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Čaplovič odporúča učiteľom prijať 5-percentné navýšenie: Na viac nemáme

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

MICHALOVCE - Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) nechce cez média presviedčať odbory, aby prijali ponuku 5-percentného navýšenia platov školských zamestnancov, zdôrazňuje však, že je to maximálna úroveň nárastu miezd, ktorá nadväzuje na možnosti budúcoročného rozpočtu. Uviedol to dnes pri návšteve Michaloviec.

Návrh ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) zvýšiť základné platy školských zamestnancov o päť percent sa odborárom nepozdáva. Podľa jeho návrhu by si učitelia od nového roka mali k výplate prilepšiť o 32 eur, nepedagogickí zamestnanci o 18 eur. Opatrenie by sa však nedotklo vysokoškolských učiteľov.

Školský odborový zväz dnes poslal premiérovi Robertovi Ficovi list, v ktorom ho žiada o zlepšenie finančnej situácie v školstve. "Poprosili sme ho, aby svojou osobnosťou ovplyvnil túto situáciu," poznamenal líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Čaplovič dnes rokoval s predstaviteľmi školských odborov zastupujúcich verejné vysoké školy v Kežmarských Žľaboch. Zvyšovanie platov však nebolo hlavnou témou ich stretnutia. "Predniesol som tam naše zámery, ktoré sa týkajú novely vysokoškolského zákona či podpory mladých ľudí na vysokých školách," informoval minister.

To, či odborári prijmú ponuku 5-percentného navýšenia platov školských zamestnancov, rozhodne definitívne rada odborového zväzu v pondelok (15. 10.) v Kežmarských Žľaboch. Na otázku či by mali odbory túto ponuku prijať, minister reagoval, že im v tejto súvislosti nechce nič odkazovať cez média.

"Keď to takto zoberiem, niekomu sa to nepáči, ale ja to beriem z hľadiska nášho štátneho rozpočtu, je to momentálne maximálna možnosť. Je možné, že by mohlo prísť k istým zmenám v priebehu budúceho roka, ale musí sa to odvíjať od štátneho rozpočtu," podotkol Čaplovič.

Prípadný viacdňový štrajk školských odborárov za svoje požiadavky nepovažuje minister za najšťastnejšie riešenie. "Je to právo odborárskych predstaviteľov, organizovať aj takéto protestné akcie, ale nemyslím si, že práve toto bude to pravé orechové, ktoré môže veci pomôcť."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu