Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dvojité občianstvo prišlo podporiť pred Ústavný súd približne 500 ľudí

László Gubík
László Gubík (Zdroj: Facebook)

KOŠICE - Pochodom pred budovu Ústavného súdu (ÚS) SR v Košiciach dnes členovia pracovnej skupiny za znovu zavedenie dvojakého občianstva chceli dať najavo svoj nesúhlas s novelou zákona o štátnom občianstve. Tá je podľa jedného z organizátorov pochodu Lászlóa Gubíka protiústavná a poukazuje na to, že jej zavedením prišlo o štátne občianstvo doposiaľ takmer 300 občanov.

„Pochod pred Ústavný súd hodnotíme veľmi pozitívne, prebehol veľmi pokojne. Bývalý predseda Najvyššieho súdu v Budapešti prišiel tiež, list nám poslal aj bývalý guvernér štátu New York George Pataki v mene Maďarov žijúcich v Amerike. Vyjadrili sme naše požiadavky symbolicky pred Ústavným súdom, chceme žiť v právnom štáte, ktorý si váži svoju ústavu,“ uviedol Gubík. Podľa neho novela zákona o štátnom občianstve protirečí Ústave SR, ktorá v základných uzneseniach hovorí o tom, že nikomu nemožno odňať štátne občianstvo SR proti jeho vôli. „Naším cieľom je, aby Ústavný súd vyhlásil túto novelu zákona za protiústavnú, popritom dúfame, že sa aj Národná rada SR bude zaoberať týmto zákonom a v septembri zruší túto novelu,“ zdôraznil Gubík.

 „Čo je to za štát, ktorý zbavuje poctivých občanov ich bydliska, ich ústavných práv, a jediným mávnutím pera z nich robí bezdomovcov. Čo je to za štát, ktorý z nenávisti a pomsty voči jednej menšine schvaľuje protiústavné zákony. Prišli sme sem preto, aby sme upozornili na možnosť vzniku nebezpečného precedensu pre každého jedného občana bez ohľadu na jeho národnosť. Dnes je deň ústavy a my veríme tejto ústave. Prosíme, vážte si ju a chráňte ju aj vy,“ povedal pred zhromaždenými pred budovou ústavného súdu jeden z organizátorov Oliver Boldoghy. Doložil, že pochod organizujú náročky v Deň Ústavy SR, aby upozornili, že platný zákon o štátnom občianstve je protiústavný.

„Myslíme si, že odnímanie štátneho občianstva je protiústavné. Donedávna ešte Slovenská republika poskytovala občianstvo Slovákom žijúcim v zahraničí bez toho, aby žili na území Slovenska. Myslím si, že tento stav by sa mal vrátiť,“ povedal Boldoghy. Organizátori pochodu tvrdia, že na základe ustanovení protiústavnej novely zákona o štátnom občianstve prišlo o štátne občianstvo Slovenskej republiky doposiaľ takmer tristo občanov, z toho viacerí proti svojej vôli. 

Protestný pochod sa začal dnes, na Deň Ústavy SR, o 14.30 hodine spred Dómu svätej Alžbety. Cez Hlavnú ulicu prešli protestujúci až k budove ÚS. Pochodu sa podľa Gubíka zúčastnilo približne 500 ľudí. „Boli tu Košičania, prišli nás podporiť aj ľudia z Rimavskej Soboty, Kráľovského Chlmca, Komárna, Levíc, Kolárova a boli tu samozrejme aj tí, ktorí prišli o štátne občianstvo SR tým, že prijali maďarské štátne občianstvo,“ doplnil Gubík. Verí, že v protestoch už nebude nutné pokračovať, a že „zvíťazí právny štát a právna istota.“

Podľa neho nejde o záležitosť maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku, ale táto vec sa musí týkať celej spoločnosti. „Slovensko sa takýmito uzneseniami izoluje od Európy, pretože svojich vlastných občanov, ktorí tu žijú, platia dane a robili tu celý život vyhodí, vyčiarkne zo svojho právneho zväzku. Považujeme to za veľmi smutné,“ uzavrel Gubík.

Podľa novelizovaného zákona občan SR automaticky stráca slovenské občianstvo dňom, ktorým dobrovoľne nadobudne cudzie štátne občianstvo. Kabinet premiéra Róberta Fica ním v máji 2010 reagoval na maďarský zákon, ktorý zjednodušil udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu