Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SMK mala indície Gorily už v roku 2007, tvrdí Berényi

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície (SMK) mala už v roku 2007 indície, že niektoré skutočnosti, o ktorých sa hovorí v spisoch Gorila, sa môžu zakladať na pravde.

"Ľudia, ktorí boli v štátnych podnikoch, alebo pracovali v takých ministerstvách a štátnych úradoch, ktoré mali do činenia s hospodárstvom tohto štátu, tak žili samostatným životom a v rámci predsedníctva sa veci neprerokúvali, ale sa rozhodovali mimo neho," povedal predseda dnes mimoparlamentnej strany József Berényi (SMK).

Touto otázkou sa malo podľa neho v tom čase zaoberať predsedníctvo strany aj Republiková rada, keďže nevedeli, čo sa v týchto podnikoch a na ministerstvách dialo. "Nikdy sme nedostali relevantnú odpoveď, a to bol jeden z dôvodov, prečo vznikla nedôvera v rámci predsedníctva, a je to jeden z dôvodov, prečo došlo k výmene na poste predsedu," vysvetlil predseda SMK. Na čelo strany sa v roku 2007 postavil Pál Csáky, ktorý nahradil súčasného predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára.

Berényi súčasne poukázal na to, že všetky osoby, ktoré boli spomínané v dokumentoch Gorila, už v roku 2009 opustili SMK. "Na listine SMK nenájdete ani jedného kandidáta, ktorý bol spomenutý v dokumente Gorila, ale to sa nedá povedať o našom najväčšom rivalovi Moste-Híd," konštatoval volebný líder SMK. Súčasne však dodal, že hoci v strane boli indície, ktoré naznačovali pravdivosť uvedených informácií, dokázať ich pravdivosť alebo získať dôkazy pravosti údajných spisov tajnej služby sa nikdy nepodarilo. "Ale máme taký dojem, že väčšina informácií v rámci Gorily sú pravdivé, ak nie všetky," doplnil.

Bugár si však nemyslí, že podobné indície stáli za jeho výmenou po deväťročnom vedení strany. Za svojou výmenou skôr vidí mocenské a politické záujmy niektorých osôb. "Ja viem, že bola nespokojnosť, že o niektorých veciach sme vôbec nevedeli a musím povedať, že keď sme prečítali ten spis Gorila, tak tiež som, s prepáčením, vypleštil oči, že čo všetko sa tam tvrdí o niektorých našich povedzme bývalých, ani nie nominantoch, na niektorých postoch," reagoval šéf Mosta-Híd.

Predsedníctvo však podľa neho skutočne niekedy nemalo informácie o všetkých krokoch týchto ľudí. "My sme práve preto vytvorili taký politicko-ekonomický výbor, predsedom bol pán (István) Harna, ktorý mal, dá sa povedať, držať týchto ľudí, aby sme aj mali informácie, ale nie vždy sme mali informácie," vysvetlil.

Napriek týmto informáciám sa Bugár osobne nepokúšal overiť pravosť informácií Gorily. To očakáva od príslušných vyšetrovateľov. "Aj ja chcem mať jasno, čo je a čo nie je pravda z tohto materiálu," uviedol. Poprel pritom, že by Most-Híd mal na kandidačnej listine niekoho, kto figuruje v kauze Gorila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu