Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Politológ: Obyčajní ľudia predstavujú najväčšiu hrozbu pre SaS

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Z nových politických subjektov, ktoré sa chcú v marci zapojiť do predčasných parlamentných volieb, má najväčšie šance na úspech vznikajúca strana Igora Matoviča Obyčajní ľudia (OĽ) a nezávislé osobnosti. V boji o voliča bude ich najväčším konkurentom SaS.

Myslí si to politológ Rastislav Tóth. "Ak sa, samozrejme, nedohodli inak," dodal. Reálna je podľa neho aj možnosť, že sa strana, ktorá v roku 2010 vzala hnutie OĽ na svoju kandidátku, mohla s matovičovcami dohodnúť na predvolebnom postupe.

"Možno sa dohodli, že si rozdelia to teritórium podľa nejakého hesla, ktoré bude používať iba jeden a druhý nie. Napríklad euroval - Matovič ho nemusí používať, ale od Richarda Sulíka (predseda SaS, pozn. TASR) sa očakáva, že ho používať bude," vysvetlil politológ.

Okruh voličov, ktorých sa podarí OĽ osloviť, bude podľa Tótha viac závisieť od osôb, ktoré bude mať strana na svojej kandidátke. Tú majú podľa zámeru zakladajúcich poslancov vytvoriť predovšetkým celoslovensky či regionálne známe nezávislé osobnosti. Politológ neočakáva, že by takáto politická platforma mohla ponúknuť nejaký pred voľbami komplexný program.

"Je pravdepodobné, že malé strany pôjdu do volieb tradične s regionálnymi otázkami a takými, ktoré nedokázali vyriešiť doterajšie vlády - nezamestnanosť alebo dane pre malých a stredných podnikateľov," priblížil.

Hlavnou výhodou OĽ oproti ich oponentom z iných malých a nových strán je podľa Tótha ich mediálna politika. Šéf hnutia Igor Matovič je podľa neho "mediálne zdatný" a oslovuje voličov aj netradičnými spôsobmi, prostredníctvom sociálnych sietí či regionálnych novín.

Šance Anny Belousovovej, ktorá je jednou zo zakladajúcich členov strany Národ a Spravodlivosť (NaS), sú podľa politológa veľmi nízke. Poukázal, že voliči sú náchylnejší prikloniť sa skôr k novým politikom. "Pani Belousovová je starý politik, takže nič nové pod Slnkom... Jej šance sú skôr v potopení predsedu SNS Jána Slotu, ako vo vlastnom úspechu," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu