Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Medziročná inflácia v USA sa v apríli spomalila na 3,4 %

Vlajka Spojených štátov Zobraziť galériu (2)
Vlajka Spojených štátov (Zdroj: antipropaganda.sk)

WASHINGTON - Inflácia v USA sa v apríli spomalila viac, než sa očakávalo, a jadrová inflácia bola najnižšia v tomto roku. Index spotrebiteľských cien medzimesačne stúpol o 0,3 % a medziročne o 3,4 %, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali s nárastom o 0,4 %, respektíve o 3,4 %. Jadrový index spotrebiteľských cien sa medzimesačne zvýšil o 0,3 % a medziročne o 3,6 %.

Index spotrebiteľských cien medzimesačne stúpol o 0,3 % a medziročne o 3,4 % po +0,4 %, respektíve +3,5 % v marci, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali s nárastom o 0,4 %, respektíve o 3,4 %.Jadrový index spotrebiteľských cien, do ktorého sa nezapočítavajú volatilné ceny energií a potravín, sa medzimesačne zvýšil o 0,3 % a medziročne o 3,6 %, čo bolo v oboch prípadoch v súlade s prognózami analytikov.

Medziročná inflácia v USA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tempo rastu cien síce stále zostáva vysoko nad úrovňou, ktorá by signalizovala, že americká centrálna banka (Fed) čoskoro uvoľní menovú politiku, aktuálne údaje však napriek tomu zlepšili náladu na akciovom trhu v USA.

Viac o téme: EkonomikaInfláciaSpomalenieUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu