Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Europarlament prichádza s veľkou zmenou: Výrobca vám bude musieť opraviť aj tovar po záruke

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTRASBURG - Opravovať pokazené spotrebiče a výrobky by malo byť jednoduchšie a výhodnejšie ako obstaranie nových, a to aj po uplynutí záručnej doby. Zhodli sa na tom včera poslanci Európskeho parlamentu (EP). V spoločnej pozícii navrhujú napríklad možnosť zapožičania náhradných zariadení počas opravy alebo povinnosť výrobcov dať nezávislým opravárom k dispozícii originálne náhradné diely. Schválená spoločná pozícia bude EP presadzovať v následnom trialógu s ministrami členských krajín as Európskou komisiou.

Za návrh hlasovalo 590 poslancov, proti bolo 15 a rovnako 15 sa zdržalo hlasovania. Cieľom návrhu je zjednodušiť opravy chybného tovaru, znížiť objem odpadu a podporiť opravárenský sektor, a tým dosiahnuť udržateľnejšiu spotrebu.

archívne video

Europoslanec Vladimír Bilčík v Európskom parlamente po rozprave o zatykači na Vladmira Putina a deportáciách ukrajinských detí do Ruska (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Uľaví sa životnému prostrediu a súčasne sa uľaví aj peňaženkám spotrebiteľov," zhrnul prínos návrhu český pirátsky europoslanec Marcel Kolaja. Opravám výrobkov dnes nikto legislatívne nebráni, ale v praxi je ťažké zohnať opravárov alebo náhradné diely, poznamenal politik, ktorý je členom frakcie Zelených. Kolaja očakáva, že finálna podoba právnych predpisov bude schválená v priebehu niekoľkých mesiacov, teda do konca volebného obdobia súčasného Európskeho parlamentu.

Právo na opravu je dôležitým aspektom prechodu na takzvané obehové hospodárstvo, ktoré má zabezpečiť efektívnejšie využívanie zdrojov. Vyhadzovanie opraviteľného tovaru každoročne v Európskej únii vedie k vzniku 35 miliónov ton odpadu.

Europarlament prichádza s veľkou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Spotrebiteľa stojí výmena opraviteľných výrobkov za nové každoročne zhruba 12 miliárd eur. Podľa štúdie Európskej komisie by pritom 77 percent občanov Únie volilo radšej opravu ako nákup novej veci.

"Cieľom celej smernice je predĺžiť životný cyklus výrobku a podporiť cirkulárnu ekonomiku. ... Elektroodpad je celosvetovo najrýchlejšie rastúci druh odpadu," uviedol český europoslanec Stanislav Polčák z ľudoveckej frakcie EPP. Podľa štúdie OSN, ktorú Polčák citoval, bude do roku 2030 elektroodpadu 73 miliónov ton ročne. Poslanec zvolený za STAN upozornil, že norma sa bude týkať len výrobkov, ktoré budú vymenované v zozname. Polčiak ľutuje, že na zozname nebudú napríklad batérie, ktoré sú častým dôvodom nefunkčnosti spotrebičov.

Pokiaľ by prešiel variant presadzovaný EP, v zákonom stanovenej záručnej lehote by predajcovia museli uprednostniť opravu pred výmenou, aspoň pokiaľ bude oprava možná, ak bude stáť menej alebo rovnako ako výmena tovaru a ak nebude pre spotrebiteľa nevýhodná. Poslanci tiež navrhujú predĺžiť záruku o ďalší rok od vykonania opravy.

Pri výrobkoch, ako sú práčky, vysávače, inteligentné telefóny a bicykle, by platilo právo domáhať sa opravy aj po uplynutí záruky. Aby oprava bola pre spotrebiteľa tou atraktívnejšou voľbou, chcú poslanci, aby výrobcovia ponúkali na dobu trvania opravy zapožičanie náhradného zariadenia. Ak nepôjde výrobok opraviť, môže výrobca namiesto neho ponúknuť repasovaný.

Viac o téme: OpravaSpotrebičeVýrobkyEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu