Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Voľby 2022 na Slovensku MIMORIADNY ONLINE: Reakcia prezidentky Čaputovej: Som rada, že ľudia odmietli populizmus a extrémizmus

1:25 Množstvo hlasov v krajských voľbách bolo neplatných. "Pri výbere poslancov do krajských samospráv podiel neplatných lístkov dosiahol približne 7,5% až takmer 12%, a prekvapujúco podobné čísla mali aj neplatné hlasy pre županov," informoval Štatistický úrad na sociálnej sieti. 

 

A 8 krajov/žúp sa blíži k finále výsledkov volieb 2022. Pri výbere poslancov podiel neplatných lístkov dosiahol...

Posted by Štatistický úrad SR on Saturday, October 29, 2022

1:20 Nový nitriansky župan Branislav Becík získa vysokú pozíciu na kandidátke Hlasu do parlamentných volieb. Povedal to predseda strany Peter Pellegrini. Dôvodom je Becíkov úspech v župných voľbách, 

1:17 Veľká časť slovenskej verejnosti dala podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v sobotňajších (29. 10.) krajských voľbách hlas demokratom a nenechala sa oklamať klamstvami opozície. Premiér to vyhlásil v Žiline v reakcii na predbežné výsledky volieb predsedov samosprávnych krajov. Heger zdôraznil, že ide o vysvedčenie pre populistov, ktorí klamú, chcú si zabezpečiť svoju beztrestnosť a vrátiť sa agresívne k moci. "To, že demokrati dostali hlas a podporu vo voľbách, ukazuje, že demokraciu na Slovensku chceme mať a udržať si ju," uviedol.

Na snímke zľava predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič,  úradujúca predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a kandidátka na predsedníčku ŽSK Erika Jurinová a premiér Eduard Heger (OĽaNO)
Zobraziť galériu (16)
Na snímke zľava predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič, úradujúca predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a kandidátka na predsedníčku ŽSK Erika Jurinová a premiér Eduard Heger (OĽaNO)  (Zdroj: TASR / Erika Ďurčová)

To, že voľby boli prvýkrát spojené, podľa premiéra výrazne pomohlo účasti v krajských voľbách. "Prinieslo to však aj veľa dobrého ponaučenia do ďalších volieb," povedal. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zdôraznil, že hnutie OĽANO má po týchto voľbách štvrtinu zo všetkých krajských predsedov. "Dnes sú to dva roky a osem mesiacov od parlamentných volieb a tie výsledky zďaleka nie sú také, ako mnohí strašili. Populisti a mafiáni z opozície si mysleli, že toto bude ich krok k návratu k moci. Demokratický volič však prišiel voliť a pomohol demokratickým kandidátom," zhodnotil.

1:15 Pred polnocou sú župy spočítané na 83 - 99%. Meno nového starostu už pozná aj vyše 1800 obcí spomedzi takmer 3-tisíc samospráv SR, jednoznačne najčastejšie sú to nezávislí kandidáti (takmer 42% zvolených), upozornil Štatistický úrad. 

Prvé okresné mesto pozná meno nového starostu

0:55 Prvé okresné mesto pozná svojho starostu - ide o Medzilaborce, kde vyhral Vladislav Višňovský. Volilo ho vyše 70 percent voličov. Višňovský bol starostom aj v uplynulom volebnom období. 

0:50 Referendum o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne v okrese Žilina je neplatné. V sobotu (29. 10.) sa do hlasovania zapojilo 47,13 percenta oprávnených voličov. Samospráva informuje o výsledku referenda na svojej webovej stránke.

0:34 Politikom za súčasnú koalíciu sa v komunánych a župných voľbách nedarilo. Andrej Stančík a Lucia Drábiková (obaja OĽaNO) pravdepodobne neuspeli vo svojom volebnom obvode (Piešťany) do zastupiteľstva trnavského kraja. Podobný osud bude zrejme čakať aj Vladimíra Ledeckého, ktorý kandidoval do prešovského župného zastupiteľstva. 

0:26 Novým nitrianskym županom sa stane Branislav Becík, ktorý doteraz viedol obec Dvory nad Žitavou. Na post starostu samosprávy kandidoval aj v súčasných voľbách. v prípade, ak by zvíťažil aj ako šéf samosprávy, by si musel vybrať, ktorý post bude zastávať. 

0:11 Po spočítaní viac ako 79 percent okrskov vedie v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) podľa predbežných výsledkov súčasný predseda TTSK Jozef Viskupič s viac ako 39 percentami. "Ďakujem za prejavenú dôveru občanom kraja, ale na definitívu si ešte musíme počkať," uviedol Viskupič. Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka ohlásil svoje volebné víťazstvo pri obhajobe postu na ďalšie obdobie. Dôvera vyjadrená voličmi na ďalšie štyri roky je podľa neho zaväzujúca. 

Spravili sme maximum pre to, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok. Vyhlásila to predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, ktorá podľa neoficiálnych výsledkov volieb obhájila svoj post. Deklaruje, že chce pokračovať v naštartovaných zmenách, dokončiť rozpracované projekty a vyrovnať sa s hospodárskou krízou tak, aby krajské inštitúcie boli funkčné.

Viac o téme: ObálkyKomunálne voľbyVýsledky voliebUrnyŽupné voľbyVoľby 2022Výsledky komunálnych voliebVýsledky VÚC volieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu