Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na východe zatiaľ povodne nehrozia, Ružín má skoro meter rezervu do maxima

Na východe zatiaľ povodne nehrozia, Ružín má skoro meter rezervu do maxima Zobraziť galériu (10)
Na východe zatiaľ povodne nehrozia, Ružín má skoro meter rezervu do maxima (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Vodná nádrž Ružín je síce skoro úplne plná, ale zatiaľ nie je dôvod na paniku. Na východe Slovenska je situácia na všetkých vodných tokoch ustálená a mierny vzostup hladín do pol metra bol zaznamenaný len na niektorých drobných vodných tokoch v horných povodiach riek Hornád, Bodva, Laborec, Topľa a Ondava ako dôsledok plošných zrážok.

My sme sa boli pozrieť na vodnú nádrž Ružín, ktorá podľa miestnych rybárov, bola ešte v pondelok ráno úplne plná , ale voda už začala mierne klesať. Je to spôsobené tým, že vodohospodári začali z nádrže viac vody vypúšťať, ako je prítok.

Vzhľadom na prognózu vývoja hydrologickej situácie v povodí nad vodnými nádržami Bukovec a Ružín v najbližších dňoch t.j. do 10.06.2013 neočakávame prudký nárast odtokov z predmetných vodných stavieb. Regulácia odtoku z vodnej nádrže Ružín bude vykonávaná postupne s cieľom dosiahnutia úrovne hladiny 325,60 m n.m. do 24,00 hod dňa 04.06.2013 . Z uvedeného dôvodu bude vypúšťanie upravené na 55 m3/s. Zdôrazňujeme, že do prietoku 120 m3/s na rieke Hornád pod Ružínom nehrozí vybreženie vodného toku z koryta,“ povedal nám hovorca Vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

Momentálne je hladina v Ružíne na 326,07 metrov n. morom, čo je 0, 53 metrov oproti maximálnej prevádzkovej hladine. Prítok je 35 m3/s. Na blízkerj vodnej nádrži pri Košiciach – Bukovci je hladina 415,52 m n.m.. Je nižšia o 1,23m oproti max. prevádzkovej hladine. Prítok 1,39 m3/s pri celkovom odtoku 1,125 m3/s

Okrem tejto rezervy, na vodných stavbách Bukovec a Ružín  je k dispozícii aj takzvaný retenčný priestor o výške 1,0m určený na transformáciu povodňových prietokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu