Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V kauze vraždy D. Tupého chcú vypočuť dvoch utajených svedkov

Obžalovaní David V. a Richard H.
Obžalovaní David V. a Richard H.

BRATISLAVA - Po vyše dvoch mesiacoch bude v utorok pokračovať na bratislavskom okresnom súde pojednávanie v kauze vraždy študenta Daniela Tupého. Súd naplánoval pojednávanie na štyri dni, od utorka do piatka senát chce vypočuť zostávajúcich svedkov, medzi ktorými sú aj dvaja utajení, povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. OS má zároveň v pláne oboznámiť sa s listinnými dôkazmi a so spisovým materiálom tohto konania, dodal hovorca.

V kauze je obžalovaných päť osôb. Podľa obžaloby sa z vraždy zodpovedá Richard H. Ďalší štyria - Dávid V., Ján S., Michal B. a Róbert J. sa zodpovedajú z trestného činu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a z trestného činu výtržníctva. Richard H. v januári, keď sa skončila prvá fáza pojednávaní, požiadal o prepustenie z väzby. Okresný súd Bratislava 1 jeho žiadosti vyhovel, no prokurátor sa odvolal a verdikt Krajského súd (KS) v Bratislave znel, že obžalovaný ostáva vo väzbe.

Hovorca Adamčiak vtedy stanovisko krajského súdu zdôvodnil, že odvolací súd pri rozhodovaní vychádzal zo spisového materiálu, predovšetkým zo znaleckého posudku z odboru psychológie k osobe obžalovaného. Na základe toho dospel k názoru, že nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka súdu by bolo nedostatočné, najmä keď je obžalovaný zo zločinu, za ktorý mu hrozí vysoký trest. Odvolací súd sa nestotožnil ani so záverom prvostupňového súdu, že bola vykonaná prevažná časť dokazovania, pretože v trestnej veci ešte neboli vypočutí najdôležitejší svedkovia, dodal.

Vo väzbe sa nachádza od decembra minulého roku aj obžalovaný Dávid V.. Za mreže sa ale dostal v súvislosti s trestným činom nebezpečného vyhrážania a ublíženia na zdraví, ktorého sa podľa prokuratúry dopustil približne pred dvoma rokmi na 22-ročnom mladíkovi. Aj v tomto prípade tentoraz Okresný súd Bratislava 5 rozhodol o jeho prepustení, no bratislavský okresný súd ako odvolací orgán vyhovel sťažnosti Okresnej prokuratúry Bratislava 5 a zrušil rozhodnutie prvostupňové rozhodnutie. Adamčiak povedal, že dôvodom verdiktu odvolacieho súdu boli procesnoprávne pochybenia v rozhodnutí okresného súdu.

Súd doteraz v tomto prípade vypočul 28 svedkov z 33 a štyroch znalcov z ôsmich. Medzi svedkami, ktorí v januári vypovedali bol aj odtajnený svedok Milan L., ktorý tak urobil na vlastnú žiadosť. Obhajoba po vypočutí celé jeho svedectvo spochybnila, poukázala hlavne na jeho minulosť, tento svedok je totiž zapletený aj v inej kriminálnej činnosti. Na bratislavskom okresnom súde čelí obžalobe z trestného činu lúpeže. Podľa obžaloby v júli 2008 na Námestí SNP v Bratislave prepadol istú osobu a žiadal od nej mobilný telefón. Pojednávanie v tomto prípade bude pokračovať na bratislavskom okresnom súde 21. apríla. S Milanom L. sa spája aj ďalší kontroverzný moment.

Počas pojednávania v prípade vraždy D. Tupého aj po skončení pojednávania obhajoba poukázala na to, že Milan L. prišiel na súd v sprievode vyšetrovateľky, ktorá mala údajne robiť nátlak na obžalovaného Jána S., aby zmenil výpoveď a aj na jeho otca, aby syna presvedčil. Inšpekcia ministerstva vnútra prípad vyšetrila a tvrdenia obžalovaného a jeho otca vyhodnotila ako neopodstatnené, povedala vtedy pre agentúru SITA Silvia Miháliková z Ministerstva vnútra SR.

Študenta Filozofickej fakulty UK Daniela Tupého a jeho kamarátov napadla 4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave skupina mužov. Pri tomto útoku bol zavraždený Daniel Tupý, niektorí jeho kamaráti utrpeli zranenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu