Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Ústavný súd pre prieťahy konštatoval porušenie základných práv Haščáka v kauze Gorila

Jaroslav Haščák
Jaroslav Haščák (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) porušila základné práva Jaroslava Haščáka na prerokovanie jeho veci bez zbytočných prieťahov v kauze Gorila. Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý v ďalších častiach sťažnosti nevyhovel. Na nález upozornil Haščákov právny zástupca Martin Škubla.

Ako ďalej uviedol, NAKA doteraz nepreverila pôvod a legalitu nahrávok nájdených v roku 2018 pri domovej prehliadke u Mariána Kočnera. Hovorí o opakovanom porušení základných práv a slobôd Haščáka pri vyšetrovaní kauzy Gorila. Vyvoláva to podľa neho "zásadné pochybnosti o spôsobilosti príslušných orgánov činných v trestnom konaní viesť v tejto veci nezávislé a nestranné vyšetrovanie".

Archívne VIDEO: Sulík sa v súvislosti s Haščákovým zadržaním vyjadril, že ho dobehla Gorila

 

Sulík sa v súvislosti s Haščákovým zadržaním vyjadril, že ho dobehla Gorila (Zdroj: Topky/Maarty)

Ústavná sťažnosť bola súdu doručená 6. februára 2019, neskôr viackrát doplnená. Sťažovateľ okrem iného namietal porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov tým, že NAKA doteraz nepreverila pôvod nahrávok nájdených počas domovej prehliadky u Mariana Kočnera.

Ústavný súd skonštatoval, že je potrebné preveriť ich pôvod a legalitu. Ak sa potvrdí, že majú pôvod v činnosti SIS, potom musia byť zničené.

Písomné vyhotovenie nálezu bolo právnemu zástupcovi J. Haščáka doručené dňa 20. 12. 2022. Prvý senát Ústavného súdu po posúdení úkonov, ktoré mali podľa NAKA smerovať k prevereniu pôvodu a legality nahrávok (t. j. výsluchy troch svedkov a pribratie znalca, všetko v r. 2019), uzavrel, že „tento postup nepovažuje ústavný súd v prejednávanej veci za efektívny, smerujúci k nastoleniu a udržaniu právnej istoty vo vzťahu k osobám, ktorých sa môže vo svojich dôsledkoch dotýkať.

Na viacerých miestach nálezu Ústavný súd zdôraznil, že preverenie pôvodu a legality nahrávok má osobitný význam z pohľadu riadneho výkonu rozsudkov ESĽP vo veciach Varga proti SR a Haščák proti SR, informuje kauzagorila.sk.

Viac o téme: ústavný súdPorušenieJaroslav HaščákKauza GorilaZákladné práva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu