Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cyril prepadol pancierové auto: Jeho prepustením trnavský senát nepochybil

Cyril Troják
Cyril Troják (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Sudcovia senátu Krajského súdu v Trnave nepochybili, keď v novembri 2012 prepustili z väzby Cyrila Troják, obvineného z prepadu pancierového auta. Disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR dnes zamietol návrh ministerstva spravodlivosti, ktoré trom sudcom za závažné disciplinárne previnenie navrhovalo na šesť mesiacov znížiť plat o 50 percent. Rozsudok ešte nie je právoplatný, navrhovateľ sa môže odvolať v lehote 15 dní.

"Disciplinárny senát dospel k záveru, že vykonaným dokazovaním nebolo preukázané spáchanie disciplinárneho previnenia sudcov," odôvodnila rozhodnutie predsedníčka senátu s tým, že ministerstvo senátu neposkytlo dôkaz o tom, že by proti rozhodnutiu Krajského súdu v Trnave podalo opravné alebo mimoriadne opravné prostriedky, ktorými by konštatovalo nesprávnosť alebo nezákonnosť rozhodnutia sudcov. Rovnako argumentovala aj obhajoba s tým, že ministerstvo sa nepodaním opravných prostriedkov vlastne stotožnilo s rozhodnutím senátu. 

Právny zástupca stíhaných sudcov argumentoval aj tým, že Cyrilovi Trojákovi bola väzba dvakrát predlžovaná a Okresný súd v Galante nedodržal päťdňovú lehotu na predloženie spisu vyššie postavenému súdu spolu so sťažnosťou Trojáka proti predĺženiu väzby, aby ten o veci rozhodol. Ministerstvo v návrhu sankcionovania sudcov argumentovalo, že päťdňová lehota je poriadkovou lehotou, s ktorej nedodržaním zákon nespája žiadny sankčný dôsledok a prípadné nedodržanie tejto lehoty nemôže byť dôvodom na nepredĺženie väzby a na prepustenie obžalovaného.

Senát teda podľa ministerstva konal svojvoľne. Podľa disciplinárneho senátu však až na základe existujúcich podkladov rozhodnutia o riadnom alebo mimoriadnom opravnom prostriedku oprávneného subjektu o tom, že postup dotknutého sudcu bol nesprávny, je možné pristúpiť k skúmaniu disciplinárnej zodpovednosti. 

Cyril Troják bol vo väzbe pre obvinenie z prepadu pancierového auta vo Vinohradoch nad Váhom v roku 2011. Po prepustení na slobodu bol obvinený z krádeže v súbehu s poškodzovaním cudzej veci, za čo ho vzali znovu do väzby. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu