Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Rozsudok v kauze handlovskej tragédie konečne padol: Obžalovaní sú vinní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRIEVIDZA - Trojicu zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Ladislava H., Jozefa T. a Dalibora R. dnes samosudca Okresného súdu (OS) v Prievidzi Pavol Bielik uznal za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze tragického výbuchu v bani v Handlovej a uložil im tresty odňatia slobody v trvaní od piatich do ôsmich rokov, vrátane niekoľkoročného zákazu vykonávania činnosti vedúcich pracovníkov v bani.

Rozsudok nie je právoplatný, obhajca Ladislava H. Ivan Žilík aj v zastúpení obhajcu ostatných dvoch obžalovaných Petra Filipa sa na mieste voči nemu odvolal. Prokurátorka sa k trestu zatiaľ nevyjadrí.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopoludňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v bani v Handlovej. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy usilovali uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 09.30 h. Udalosť v handlovskej bani je považovaná za najväčšie nešťastie v histórii slovenského baníctva. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu