Štvrtok6. jún 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Gašparovič sa bráni obvineniam zo zabitia: Pred štyrmi rokmi údajne kamaráta nezastrelil!

Prezident Gašparovič bol podľa jeho hovorcu v čase streľby v Chorvátsku
Prezident Gašparovič bol podľa jeho hovorcu v čase streľby v Chorvátsku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident Ivan Gašparovič podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre ohováranie v článkoch, ktoré sa v posledných dňoch objavili na internete a sociálnych sieťach. O rozhodnutí prezidenta informovali Hospodárske noviny, podľa ktorých ide o prípad z roku 2009, keď vo vojenských lesov zahynul po zásahu guľkou jeho blízky kamarát. V minulosti už o prípade médiá písali v súvislosti s tým, že kauzu vyšetrovala aj Slovenská informačná služba a mohol byť do nej namočený vysokopostavený človek.

Nešťastie sa udialo 2. augusta 2009. Trubač však tvrdí, že prezident v tom čase nebol ani na Slovensku, ale na dovolenke v Chorvátsku. Podľa článku Pravdy z roku 2009 sa mal však vrátiť domov už 31. júla. Riaditeľ Gašparovičovho sekretariátu Marián Parkányi  uviedol pre denník, že klamstvá už presahujú všetky hranice, keďniekto takto ohovára hlavu štátu.

Nerozluční kamaráti na poľovačke

Incident, o ktorom sa píše na webe sa odohral vo vojenskom priestore Lešť, kam Gašparovič chodieval pravidelne na poľovačku spoločne so zastreleným Michalom Bobákom. Ten mu totiž robieval sprievodcu. K neúmyselnému zabitiu sa dobrovoľne prihlásil Bobákov najlepší priateľ a generálny riaditeľ vojenských lesov Štefan Drozd. Toho súd odsúdil, Drozd však do väzenia ísť nemusel. Dostal totiž iba podmienečný trest 18 mesiacov, ktorý mu mal vypršať v tomto roku. Gašparovič bol na tom istom mieste na poľovačke len deň pred nehodou. Podľa indícií autorov na internete bol skutočným vinníkom Gašparovič a zahladiť stopy mu pomohli vládne kruhy.

Zahladila stopy tajná služba?

O prípade už v roku v 2011 písal týždenník Plus 7 dní. V článku "Iba reči?" autorka naznačila, že Drozd zobral vinu za vysoko postaveného človeka. Špekuláciám o utajenej treťej osobe na mieste činu nahráva aj fakt, že Lešť je vojenský priestor a Kamenný vrch s poľovníckou chatkou a so strelnicou pri jazierku je od hlavných budov vzdialený asi pätnásť kilometrov. Nehrozilo teda, že by sa v priebehu vyšetrovania mohol prihlásiť nepovolaný náhodný svedok nešťastnej udalosti. Zato zopár šikovných pracovníkov tajnej služby, ktorí by na miesto činu prišli urýchlene vhodne upraviť stopy, tých si vo vyhradenom vojenskom priestore vie predstaviť aj bežný divák konšpiračných filmov.
Úvahám o svojej nevine nechtiac pomohol aj samotný Drozd, keď našiel v sebe dosť sily, aby sa s kamarátom Bobákom prišiel poslednýkrát rozlúčiť na jeho pohrebe. Rodina zastreleného Bobáka sa k Drozdovi ďalej správala priateľsky, nešťastie prijali ako skutočnosť, ktorá sa občas stane, či chceme, alebo nie,“
písalo sa v článku.

Blogeri pripomenuli utajované správy

Jedným z blogerov, ktorý históriu teraz pripomenul, je Juraj Poláček. „Poľovník Gašparovič prírodu miluje, do lesa chodí pookriať a len náhodou, keď zbadá niečo chlpaté, vystrelí. Ale to skutočne len náhodou. A určite sa vždy presvedčí, či to chlpaté nie je náhodou vyčnievajúca čiapka kolegu horára,“ napísal na webe. Ďalej poznamenal, že práve Gašparovič v roku 2006 podržal Drozda v riaditeľskej funkcii a od nehody sa stal vďačným sympatizantom Smeru-SD. „Kauza (ne)vymenovania generálneho prokurátora Jozefa Čentéša je učebnicový prípad manipulovaného človeka, ktorý robí všetko preto, že musí. Ktorý sa stáva rukojemníkom hriechov, ktoré ho dostihli a v rukách vodcu bábok sa stáva gašparkom,“ uviedol tiež bloger.

Útoky kvôli Čentéšovi

Hovorca prezidenta Trubač uviedol, že útoky na prezidenta prichádzajú z každej strany. Tento najnovší, že prezident je vrah, je podľa neho nehorázny. "Žijeme síce v demokracii, ale nie v anarchii. Slobodu slova si nemôžeme mýliť s tým, že môžeme nezodpovedne a bez následkov kohokoľvek osočovať," vyhlásil Trubač. Ako ďalej povedal, prezident bol v tom čase dokázateľne v Chorvátsku na riadnej dovolenke. "Takéto nehoráznosti rozširovať cez blogy na internete, ktoré nie sú nijako kontrolované, to už nie je ani etické, ani morálne, je to zvrhlosť a tento človek bude niesť zodpovednosť," dodal Trubač na záver.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu