Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Prekvapujúca spoveď Kmotríka: Najviac hovoril o zavraždenom Valkovi!

Jeden z najbohatších Slovákov Zobraziť galériu (2)
Jeden z najbohatších Slovákov

BRATISLAVA - Známy podnikateľ a jeden z najbohatších ľudí na Slovensku Ivan Kmotrík poskytol zrejme prvý rozhovor o svojich začiatkoch, podnikateľských aktivitách aj kontaktoch s kontroverznými ľuďmi. Poskytol ho týždenníku Trend a najzaujímavejším faktom je, že aj napriek tomu, že redaktor sa ho na osobu zavraždeného advokáta Ernesta Valka nepýtal ani raz, Kmotrík ho spomenul až v piatich odpovediach. Podnikateľ priznal, že mal v minulosti informácie , že aj jeho chcel niekto zavraždiť.

Najnovšie vydanie Trendu prinieslo rozsiahly rozhovor s podnikateľom, ktorý ovláda väčšinu trhu  s polygrafiou. Hovoril o tom, ako sprivatizoval spoločnosť Grafobal. Potvrdil, že na Slovensku bez toho, aby mal človek kamaráta alebo známeho, nefunguje nič. Za dobré kontakty vraj vďačí tomu, že vstúpil do futbalového klubu Petržalka, kde sa počas víkendových zápasov zoznámil s viacerými vplyvnými ľuďmi, ktorí v politike niečo znamenali. Odmietol aj obvinenia, že v minulosti nevýhodne pre štát sprivatizoval PNS.

Kmotrík priznal, že ešte za komunistov zarobil prvé peniaze ako nočný strážnik, ktorý veksloval marky a poznal sa so zavraždenými bossmi podsvetia Jozefom Svobodom či bratmi Diničovcami. Najviac však zrejme každému čitateľovi muselo udrieť do očí to, že vo viacerých pasážach spomínal Ernesta Valka, ktorého zavraždili vlani v novembri.

Prvý raz ho spomenul v súvislosti s licenciou ministerstva kultúry na vydavateľskú činnosť ešte v roku 1990. „Bolo nás zopár kamarátov, aj s Ernestom Valkom, ktorí sme sa poznali z V-klubu. Jeden išiel do politiky, druhý mal nejakú produkčnú firmu a ja som začal s vydavateľstvom,“ povedal Trendu Kmotrík. Ďalšie vyjadrenia o Valkovi však už boli tvrdšie a spomenul ho v súvislosti s kontaktmi s ľuďmi, ktorí mali mať blízko k podsvetiu.

Na otázku, že nie každý podnikateľ si tyká s ľuďmi z policajného zoznamu tzv. záujmových osôb, ako boli Peter Čongrády, či Jozef Svoboda, povedal: „V jednom  vysokoškolskom klube sme sa stretávali viacerí. Bol tam aj Ernest Valko. Niekto z tej partie skončil ako veľvyslanec, ďalší šéfoval železniciam, no takisto v tom klube pracovali aj Edo a Robo Dinič. Všetci boli karatisti. No a čo teraz mám hovoriť, že som sa s nimi nepoznal, lebo ja som veľký polygraf?“ pýtal sa Kmotrík.

Tretí raz spomenul Kmotrík Valka v súvislosti s finančníkom z J&T Jozefom Tkáčom. „S Jožom Tkáčom sme sa zoznámili, keď pracoval pre nejakú federálnu banku alebo čo. Bol to kamarát Ernesta Valka, zoznámil ma s ním v roku 1990 alebo 1991,“ uviedol podnikateľ.

Valkovi venoval Kmotrík aj svoje posledné slová v rozhovore, keď sa opäť vrátil k téme kontaktov s kontroverznými ľuďmi. „Všetko malo nejaký vývoj a ja už neviem, čo bolo napríklad v roku 1992. Ja neviem, či Jožo Svoboda bola taký či onaký. Viem, že sa poznal dobre s Jánom Duckým. Lenže ja som to neriešil. Oni len chodili na futbal. A tam bolo toľko ľudí, že ich ani neviem menovať. Alebo mám hovoriť, že Ernest Valko bol kontroverzný, lebo sa poznal s piťovcami a diničovcami? Jednoducho každý niekde vyrastal,“ zakončil rozhovor pre Trend muž, ktorého majetok sa odhaduje do výšky 500 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu