Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desivé pozadie smrti Davida (†9), ktorého zavraždila matka: Chcela ho priviesť do "stavu duchov"

Davida (†9) mala zavraždiť jeho matka. Mala byť nepríčetná. Zobraziť galériu (5)
Davida (†9) mala zavraždiť jeho matka. Mala byť nepríčetná. (Zdroj: archív)

PRAHA – Násilná smrť deväťročného Davidka v pražskej mestskej časti Brěvnov koncom augusta otriasla celou republikou. Bodnou ranou do hrudníka ho zavraždila jeho vlastná matka, 37-ročná Jitka. Žena podľa dôveryhodného zdroja zrejme neskončí pred súdom, pretože v čase činu bola nepríčetná.

Deväťročný David zomrel rukou svojej matky. Tá mala podľa dôveryhodného zdroja, na ktorý sa odvoláva denník Právo, konať pod vplyvom psychického ochorenia. Trpela bipolárnou afektívnou poruchou. Krátko pred tragédiou však vysadila lieky, čo vedie k jasnému záveru. V dobe, keď zabila syna, bola nepríčetná.


Súvisiace: Jitka (37) mala synčeka Davidka (†9) bodať do srdca! Fetovala, bola na hlavu, tvrdia susedia


Namiesto obvinenia z vraždy tak polícia na základe znaleckých posudkov s najväčšou pravdepodobnosťou prípad odloží a žena skončí v psychiatrickom či detenčnom ústave. Informovali Novinky.cz s tým, že už je v psychiatrickej nemocnici v Bohniciach.   

Chlapca (†9) mala zavraždiť jeho nepríčetná matka.
Zobraziť galériu (5)
Chlapca (†9) mala zavraždiť jeho nepríčetná matka.  (Zdroj: Facebook/J.P.)
 

Na povrch vyplávala aj ďalšia mrazivá skutočnosť. Ukázalo sa, že páchateľku za posledných dvanásť rokov trinásťkrát hospitalizovali v dvoch psychiatrických nemocniciach. Naposledy tam vraj skončila len pár mesiacov pred útokom na syna.

O chlapčeka sa dlhodobo starala jeho babka. Podľa informácií Práva sa Davidkova matka asi pred dvoma rokmi zahltila súdy, políciu, sociálku, ombudsmanku a psychiatrov informáciami, že babička chlapca týra.   

Davidko mal v osudný deň utrpieť bodné zranenie v blízkosti srdca.
Zobraziť galériu (5)
Davidko mal v osudný deň utrpieť bodné zranenie v blízkosti srdca.  (Zdroj: Facebook/J.P.)

Tragédii sa dalo zabrániť

Podľa zdroja Práva sa povaha ženino ochorenia zmenila a pacientka sa stala paranoidná, čo lekári zrejme podcenili. „Bohužiaľ, nikto z jej okolia to zrejme adekvátne neriešil, ale vyzerá to tak, že vzhľadom k zmene povahy ochorenia sa dalo z psychiatrického hľadiska urobiť viac,“ povedal dôveryhodný zdroj s tým, že v prípade asi došlo ku kumulácii chýb, ktoré vyústili v smrť dieťaťa.

Týždeň pred ohavným činom Jitka vysadila lieky a údajne sa rozhodla Davida zavraždiť. Vnímala to tak, že seba i syna „privedie do stavu duchov“, aby sa obaja zbavili pozemského trápenia.  

Zabila syna, následne sa pokúsila o samovraždu

Krvavá dráma sa odohrala v pondelok 26. augusta v pražskej mestskej časti Brěvnov, kam sa matka s dieťaťom presťahovala pred dvoma mesiacmi.

Matka po hroznom čine skončila v rukách polície.
Zobraziť galériu (5)
Matka po hroznom čine skončila v rukách polície.  (Zdroj: Blesk.cz/David Malík, Týdeník policie)

Žena bodla syna do hrudníka a následne sa pokúsila zabiť aj seba. V tom čase do bytu prišla babička. Tá sa zrútila a doteraz je v zlom zdravotnom stave, ako aj matka dieťaťa. „Dotyčná je stále v nemocnici a stále nie je schopná nijakých úkonov trestného konania,“ uviedol na jej adresu policajný hovorca Jan Daněk.

Podľa denníka už útočníčka podstúpila vyšetrenia doktorov a znalcov, ktorí by už mali mať posudky s údajne jednoznačným konštatovaním o nepríčetnosti.

Viac o téme: MatkaDieťaVražda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu