Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Oskarový herec v Česku? Dôverčivú ženu napálil podvodník, poslala mu státisíce!

Radosť. Zobraziť galériu (5)
Radosť. (Zdroj: Getty Images, SITA/AP,)

MORAVA – Stretnúť sa s hollywoodskym hercom je snom väčšiny žien. Patrí medzi ne aj Češka, ktorá poslala podvodníkovi, ktorý sa vydával za slávneho herca, takmer 200-tisíc korún. Polícia varuje, že podobných prípadov pribúda.

Žena z Moravy sadla na lep podvodníkovi. Podľa vyšetrovateľov od nej vylákal až 180-tisíc korún, čo je v prepočte cca 7-tisíc eur. Myslela si totiž, že si cez sociálnu sieť píše s oskarovým hercom Ramim Malekom, filmovým Freddiem Mercurym.

Ten jej podľa polície sľúbil, že za ňou príde do Česka, no potrebuje finančnú pomoc, aby si zabezpečil letenku a ubytovanie. „Páchateľ počas komunikácie žene sľúbil, že za ňou určite priletí, a preto od nej žiadal niekoľko tisíc dolárov. Na letenky, na agenta, na ubytovanie a clo. Žena mu nakoniec poslala v prepočte 180-tisíc korún a zostali jej len oči pre plač,“ spresnil okolnosti podvodu brniansky kriminalista Ladislav Rozík.   

Na snímke je herec Rami Malek.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke je herec Rami Malek.  (Zdroj: SITA/AP)

Polícia upozorňuje, že podobných prípadov pribúda. „Zlato, práve sa začal útok teroristov na moju základňu, musím končiť a ísť, dúfam, že sa čoskoro stretneme,“ stálo v odkaze ďalšieho podvodníka, ktorému naletela iná Češka.

Páchatelia, ktorí väčšinou pochádzajú z Afriky a ázijských krajín, sa často vydávajú za amerických vojakov, lekárov na misiách v konfliktných krajinách, diplomatov, pracovníkov OSN či vysokopostavených úradníkov európskeho parlamentu. Prezentujú sa ako úspešní ľudia, ktorí lovia v českých vodách, no majú zlú znalosť češtiny.  

Žena.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)


Čítajte aj: Bezdomovca obdivovali za jeho pomoc bezmocnej žene: Teraz vyšla pravda na povrch, oklamal celý svet


Muži zákona ale upozorňujú, že nie vždy ide o cudzincov. Aktuálne prebieha vyšetrovanie prípadu, kedy zrejme muž z Česka zaútočil na viac ako 130 firiem. Škoda je vyčíslená na 11-miliónov korún (cca 429-tisíc eur). „Tento páchateľ si vyberá na internete väčšie, solídne pôsobiace firmy. Zistí si, kto je konateľom či riaditeľom a potom začne dávať pokyny ďalším osobám, ktoré môžu disponovať firemnými peniazmi v mene týchto vedúcich pracovníkov. Zvyčajne zadá príkaz k uskutočneniu neodkladnej platby, väčšinou žiada od 200- do 300-tisíc,“ opísal šéf odboru kybernetickej kriminality južnej Moravy Stanislav Kovárník pre portál novinky.cz.

Žena.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako ďalej vysvetlil, páchateľ k presunu peňazí používa biele kone, čiže ľudí, ktorí si pre vidinu zvyčajne 15-tisíc korún mesačne (cca 585 eur) založia účet, ku ktorému má podvodník prístup a ukradnuté peniaze si odtiaľ presunie inam. „V tomto prípade figuruje už 50 ľudí, ktorí sa takto podieľajú na legalizácií výnosov z trestnej činnosti, za čo môžu byť potrestaní tromi až ôsmimi rokmi väzenia,“ dodal kriminalista.     

Viac o téme: Podvodník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu