Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Termín disciplinárky so Šimonovou zrušili: Predseda senátu sa vzdal funkcie

Gabriela Šimonová a Štefan Harabin
Gabriela Šimonová a Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Disciplinárny senát sa opäť nebude zaoberať jedným z návrhov na potrestanie sudcu z bývalého senátu Štefana Harabina. Na 22. septembra bolo vytýčené disciplinárne pojednávanie so sudkyňou Gabrielou Šimonovou. Pojednávanie bolo zrušené z "dôvodu zániku funkcie predsedu disciplinárneho senátu," informovali z Kancelárie disciplinárnych senátov.

Spresnili, že predseda disciplinárneho senátu Petr Kaňa sa od 8. septembra vzdal funkcie predsedu disciplinárneho senátu. Predchádzajúce júlové verejné zasadnutie bolo zrušené, lebo jeden člen disciplinárneho senátu si nečakane vzal dovolenku.

Ide o disciplinárne pojednávanie za rozhodnutie senátu Štefana Harabina v kauze, v ktorej rozhodoval sudca Milan V. z Veľkého Krtíša. Ten bol právoplatne v Českej republike odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu, v tom čase išlo na Slovensku o priestupok. Podľa Harabinovho senátu rozhodoval ako nezákonný sudca, preto zrušili predchádzajúce súdne rozhodnutia a vrátili vec na nové konanie.

Návrh na potrestanie členov senátu podala predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová v októbri 2015. Šéfka Najvyššieho súdu SR je presvedčená, že sa členovia senátu - Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Ich rozhodnutie spôsobilo obzvlášť závažný následok - prepustenie Milana M. na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu.

Švecová v tomto prípade navrhla preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhla zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka. Disciplinárne senáty Švecovej návrhy zastavili, lebo podľa ich názoru boli podané oneskorene. Predsedníčka Najvyššieho súdu SR sa odvolala voči takémuto rozhodnutiu. Sudcovia tiež trvajú na prejednaní návrhov, lebo sa cítia nevinní.

Ako informovali z Kancelárie disciplinárnych senátov, disciplinárne konanie voči Gabriele Šimonovej bolo právoplatne zastavené, pretože návrh bol podaný oneskorene. Sudkyňa využila svoje právo na meritórne prejednanie veci podľa Trestného poriadku a toto bude predmetom nariadeného ústneho pojednávania. Trest však už senát uložiť nemôže.

Viac o téme: Štefan HarabinGabriela Šimonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu