Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Na Slovensku sa zvýšil stupeň teroristického ohrozenia

Policajný prezident Tibor Gašpar Zobraziť galériu (2)
Policajný prezident Tibor Gašpar (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar zvolal mimoriadnu tlačovú konferenciu. Oznámi na nej zmenu stupňa teroristického ohrozenia Slovenskej republiky.

Od 14:00 bude na Slovensku platiť druhý stupeň teroristického ohrozenia. Rozhodlo o tom ministerstvo vnútra na odporúčanie Národného bezpečnostného a analytického centra. Ako novinárom povedal prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, dôvodom sú aktuálne udalosti v Európe, ako aj viaceré verejné podujatia, ktoré Slovensko v najbližšom období čakajú. Podľa Gašpara však nejde o nič výnimočné, zvýšenie z prvého stupňa na druhý sa na Slovensku udialo už niekoľkokrát.

Gašpar na tlačovke hovoril o teroristických útokoch za posledný týždeň v Barcelone, vo Fínsku a vo Francúzsku. "Motorové vozidlo je už pravidlom, nože a mačeta, ktoré môžu spôsobiť ťažké zranenia, až smrť," opísal policajný prezident formy útokov.

"Budeme mať letecké dni, oslavy SNP, bude tu niekoľko náboženských sviatkov, medzinárodný futbal. Máme pred sebou obdobie, keď sme si povedali, že treba byť ostražitejší," vysvetlil Gašpar s tým, že polícia robí aj zábrany prejazdu motorových vozidiel na námestiach. "Po rokovaní rady sa rada rozhodla, rozhodnutím ministra vnútra, zmeniť stupeň ohrozenia z prvého na druhý. Zmena stupňa platí dnes od 14-tej hodiny do času ďalšieho prehodnotenia," uviedol policajný prezident.  

Trestný čin terorizmu je u nás málo pravdpeodobný, nie je možné ho vylúčiť. "Nejde mi o šírenie paniky. Druhý stupeň sme tu už niekoľkokrát mali. Nejde o nič výnimočné. Dojde ku kvantitatívnemu zvýšeniu počtu hliadok v obchodných centrách, na stanicicach, na podujatiach. Budú zvýšené aj úlohu hraničnej a cudzineckej polície," zdôraznil Gašpar.  

Zároveň oznámil, že dnes od 15:30 sa zabezpečuje aj režim 24-hodinovej prevádzky Národného bezpečnostného a analytického centra. 

Gašpar by mal na tlačovke oznámiť, že v našej krajine sa zvýši stupeň teroristického ohrozenia z 1. na 2. stupeň. Zmena stupňa prišla po nedávnych teroristických útokoch v Barcelone. Naposledy sa stupeň ohrozenia na Slovensku zvyšoval po teroristických útokoch v Bruseli v marci 2016.  

Tlačovú konferenciu policajného prezidenta vám prinesiem naživo o 13-tej hodine. 

PRÁVE TERAZ Na Slovensku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Viac o téme: Polícia Tibor Gašpar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu