Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Najkrvavejší prázdninový týždeň, piati mŕtvi: FOTO Zubatá kosí najviac na cestách v tomto kraji

Nehodovosť za prvé tri prázdninové týždne Zobraziť galériu (9)
Nehodovosť za prvé tri prázdninové týždne (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Prázdniny sú v plnom prúde. Všetci sa tešíme na voľné chvíle, ktoré najradšej prežívame na výletoch. Pozná to určite každý. Zbaliť sa do auta a vybrať sa za dobrodružstvami. Na cestách si ale dávajte pozor. Polícia zverejnila štatistiky nehodovosti za prvé tri prázdninový týždne a porovnala ich s rovnakým obdobím uplynulého roka. A rozhodne nejde o lichotivé čísla.

Za prvé tri prázdninové týždne (od1.7. do 23.7.)  sa pri dopravných nehodách v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku ťažko zranilo menej o dve osoby (70) a o život prišlo menej o jednu osobu (21). Nebohými sú dvaja motocyklisti, dvaja cyklisti, jeden chodec, 16 vodičov a ich spolujazdcov. Počet nehôd je v porovnaní síce vyšší o 65 (celkovo 943 nehôd), ale mnoho nehôd je tzv. administratívnych. To znamená, že síce sa nikto z účastníkov nezranil, napriek tomu políciu zavolali, pretože sa buď medzi sebou nedohodli na zavinení, prípadne vznikla škoda vyššia ako 3990 eur, informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. 

Podľa zverejnených štatistík polície vzrástol najviac počet dopravných nehôd za prvé tri týždne prázdnin v porovnaní s rokom 2016 v Prešovskom kraji. Oproti minulému roku ich bolo o 34 viac. Na druhom mieste skončil Bratislavský kraj s rozdielom 29 nehôd oproti roku 2016. Počet ťažko zranených najviac narástol v Prešovskom kraji, a to na číslo 8.

Najkrvavejší prázdninový týždeň, piati
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Najtragickejší prázdninový týždeň

Najviac usmrtených, a to 5 bolo v Trnavskom kraji. Ide o vysoký nárast, pretože vlani v rovnakom období tam pri dopravnej nehode nezomrel nikto. Všetci piati ľudia zomreli počas druhého prázdninového týždňa. 

Na začiatku druhého prázdninového týždňa sa stali dve tragické nehody, pri ktorých zomreli štyri osoby. Polícia okamžite zareagovala, zintenzívnila dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky. Nasadila väčší počet síl a prostriedkov za účelom pozitívneho ovplyvnenia dopravnej nehodovosti. "Opäť je však potrebné zdôrazniť, že na znižovaní dopravnej nehodovosti a jej následkov sa musia podieľať aj samotní účastníci cestnej premávky," zdôraznila Baloghová.  

Najkrvavejší prázdninový týždeň, piati
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Polícia SR)

Vodič (21) pod vplyvom alkoholu v blízkosti Štadióna Antona Malatinského svojím konaním pripravil o život chodkyňu (†54). Nešťastie sa stalo aj na ceste medzi Šamorínom a obcou Kvetoslavov. Vodič s kamarátmi v Ranaulte Megan zišiel v noci z cesty a narazil do stromu. Zomreli dvaja spolujazdci (†17,21). Okresom Dunajská Streda otriasla v priebehu pár hodín aj ďalšia tragická nehoda. Škoda Octavia sa pri predbiehaní zrazila s kamiónom. Pri nešťastí vyhasli dva životy. Otec (†56) so svojou dcérou (†32) sa domov z promócii nevrátili. 


Prečítajte si aj:

Na križovatke v Trnave vyhasol nevinný život: Opitý vodič zrazil chodkyňu

FOTO Tragická nehoda pri Šamoríne: Dvaja mladí ľudia neprežili (†17,21), ďalší dvaja sú zranení

Cesta z promócií sa zmenila na tragédiu: Otec (†56) s dcérou (†32) neprežili zrážku s kamiónom


 Prehľad dopravných nehôd zaevidovaných v krajoch SR za jednotlivé tri týždne

od 3. júla 2017 do 9. júla 2017 v porovnaní za rovnaké obdobie roka 2016

Najkrvavejší prázdninový týždeň, piati
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Poznámka: V políčkach "usmrtení" sa za prvým lomítkom vyznačujú usmrtení motocyklisti, za druhým lomítkom usmrtení chodci a za tretím lomítkom usmrtení cyklisti z celkového počtu usmrtených osôb.

od 10. júla 2017 do 16. júla 2017 v porovnaní za rovnaké obdobie roka 2016

Najkrvavejší prázdninový týždeň, piati
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: polícia)

od 17. júla 2017 do 23. júla 2017 v porovnaní za rovnaké obdobie roka 2016

  

Najkrvavejší prázdninový týždeň, piati
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Tri najčastejšie príčiny dopravných nehôd

Medzi najčastejšie príčiny dopravných nehôd patrí porušenie povinnosti vodiča, neprimeraná rýchlosť jazdy a nesprávna jazda cez križovatku.

Najkrvavejší prázdninový týždeň, piati
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: FB/Polícia/Guido Andrea Longhitano)

Nástrahy horúčav

Vysoké teploty spôsobujú oneskorené reakcie, dehydratáciu, preto sa veľmi ľahko môže stať nešťastie. Na cesty treba vyraziť oddýchnutý, dodržiavať pitný režim, čo samozrejme nie je alkohol. Vhodné je robiť si častejšie prestávky, vyhýbať sa hlavným cestným ťahom a zvoliť si menej frekventovanú trasu, prípadne si vytvoriť časovú rezervu.

K bezpečnosti prispejte všetci

Ako už polícia viackrát avizovala, v záujme bezpečnosti zvýšila dohľad najmä na miestach so zvýšeným pohybom osôb. Taktiež v miestach, kde je zvýšené riziko vzniku nehôd či kolízií. "Na internetovej stránke sú zverejnené nehodové úseky, aby si aj vodiči uvedomili, že sa musia aj sami pričiniť k zníženiu nehôd bezpečnou jazdou," zdôraznila policajná hovorkyňa s tým, že polícia opakovane apeluje na chodcov a cyklistov, aby nosili reflexné prvky.  

Vidieť a byť videný!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Výsledky víkendovej akcie

Uplynulú sobotu bola na slovenských cestách dopravno-bezpečnostná akcia. Policajti zistili takmer tisíc porušení predpisov, u vodičov motorových vozidiel viac ako 800, u ostatných účastníkov 24 priestupkov (cyklisti sa dopustili 12 priestupkov, chodci rovnako 12 priestupkov). Pokutu nedostalo vyše 50 priestupcov. Boli vybavení napomenutím vzhľadom na menej závažné porušenie predpisov.

Viac ako 400 vodičov prekročilo stanovené rýchlosti, vyše 70 si nezaplo bezpečnostné pásy, ďalších 70 vodičov nemalo adekvátny technický stav vozidla, 23 vodičov telefonovalo a písalo sms správy, 26 jazdilo bez osvetlenia, 10 nesprávne predchádzalo a 30 nesprávne jazdilo. Pod vplyvom alkoholu bolo desať vodičov motorových a 22 vodičov nemotorových vozidiel. "Policajti počas dňa zadržali 19 vodičských preukazov, 17 osvedčení o evidencii vozidiel, sedem tabuliek s evidenčným číslom. Zadržali osem páchateľov, ktorí sa dopustili trestného činu," uzavrela policajná hovorkyňa. 

 

Viac o téme: PrázdninyúmrtiePolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu