Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Tragédia na diaľnici D1: Polícia už obvinila vodiča smrtiaceho autobusu!

Tragédia na D1 Zobraziť galériu (5)
Tragédia na D1 (Zdroj: Foto: TASR)

PIEŠŤANY/TRNAVA - Zdesenie, smútok a plač. Takéto emócie vládli na mieste piatkovej tragédie. Na 73. kilometri diaľnice D1 medzi Piešťanmi a Hlohovcom v smere do Bratislavy zišiel z cesty autobus s 32 ľuďmi. Pred očami spolužiakov vyhasli životy štyroch osemnásťročných dievčat Nikoly, Patrície, Zuzany a Paulíny. Polícia už vzniesla voči vodičovi obvinenie.

Šoféra autobusu, v ktorom tragicky zahynuli štyri tínedžerky, už obvinili. Informovala o tom televízia Markíza. Policajný vyšetrovateľ ho vypočúval na kriminálke v Trnave viac ako dve hodiny. Keď ho odvádzali späť do policajnej cely, rodinám dievčat odkázal, že ho to mrzí.

Vyšetrovateľ spracoval aj návrh na väzbu. Prokurátor však návrh nepodpísal, podľa medializovaných informácií nebol dôvod na väzbu. Vodiča tak budú stíhať na slobode. Po 45 hodinách, čo strávil v cele, ho prepustili. Prišla pre neho manželka. Na prvý pohľad bol zdrvený.

Podľa trnavskej policajnej hovorkyne Márie Linkešovej je vodič pod 24 hodinovým policajným dohľadom a policajti sú pripravení mužovi kedykoľvek poskytnúť pomoc aj v súčinnosti so psychológom.

Čo presne sa v autobuse stalo, sa zatiaľ nevie, nad príčinami sa stále iba špekuluje. 

Štyria ľudia prišli o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Väčšinu zranených už prepustili z nemocnice

Vo Fakultnej nemocnici Trnava je aktuálne hospitalizovaných sedem zranených z piatkovej nehody školského autobusu na diaľnici D1. V priebehu dneška a soboty 7. júna prepustili do domácej starostlivosti 12 hospitalizovaných. Päť pacientov zostalo na traumatológii a dvaja na chirurgii. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Martin Tabaček. "U všetkých sa stav zlepšil," konštatoval a dodal, že posledných hospitalizovaných prepustia v závislosti od vývoja ich zdravotného stavu pravdepodobne v priebehu nasledujúceho týždňa.

Po piatkovej nehode previezli do nemocnice v Trnave 19 zranených, šesť do Piešťan do Nemocnice Alexandra Wintera a dvoch do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. 

Ťažké chvíle pre všetkých

Piatková tragédia nebola vôbec jednoduchá ani pre zasahujúcich hasičov a záchranárov. Tí sa so strašnou situáciou museli okamžite vyrovnať a pomáhať ako sa dá.

Štyrom mladým maturantkám však pomôcť nedokázal nikto. Na mieste nešťastia boli aj psychológovia, ktorí pomáhali rodičom, príbuzným ale aj samotným študentom. Zdravotný a psychický stav detí a učiteliek zatiaľ nedovoľuje, aby hovorili o nehode.

Tragédia na diaľnici D1:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: TVJoj)

Pred školou sa schádzajú ľudia, zapaľujú sviečky, spomínajú a plačú. Riaditeľ Športového gymnázia Jozefa Herdu v Tranve už hovoril s jednou z učiteliek. Podľa jej slov v osudnú chvíľu len zbadala, že autobus odbočuje a schádza z cesty. Otočila sa za študentmi, medzi ktorými už nastala panika. Autobus sa stal neovládateľný a zošmykol sa. Vypadli z neho štyri študentky a ťažký kolos ich privalil.

Štyria ľudia prišli o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

 „Chceme, aby polícia prípad čo najrýchlejšie vyšetrila, aby sme poznali príčiny nehody,“ povedal pre TV Joj minister vnútra Robert Kaliňák.

Diskutujúci na sociálnych sieťach vidia dôvody nešťastia v tom, že študenti neboli pripútaní, že vodič pravdepodobne zaspal, ale aj v tom, že na diaľnici chýbajú zvodidlá.

Tragédia na diaľnici D1:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: tv noviny)

Kto môže za nešťastie?

Tragédia zasiahla aj rodinu vodiča autobusu. Podľa informácií televízie, vodič (57) žije v Trnave a má za sebou 40-ročnú prax. Ide o jedného z najlepších vodičov spoločnosti MH Trans, ktorá zabezpečila prepravu. Polícia a prokuratúra jeho identitu taja. Údajne je na tom psychicky veľmi zle a hrozí u neho riziko samovraždy. Podľa psychiatričky Danici Caisovej, je to bežná reakcia ľudí v podobných situáciách. Nastáva u nich pocit, že sami sa musia zabiť, aby svoju vinu odčinili. Takýto ľudia nesú so sebou pocit viny a zúfalstva celý život. Stáva sa, že skutočne ochorejú na depresiu.  

Ak mužovi vinu dokážu, môže mu hroziť až 15-ročné väzenie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu