Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

V kauze vraždy starčekov z Vinosadov vypovedali svedkovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Na súde s dvojicou obžalovaných z vraždy starčekov vo Vinosadoch z marca 2010 sa dnes rozoberali okolnosti stretnutia, ktoré políciu naviedli na stopu Lukáša T. a Máriusa M. Vypovedal majiteľ pizzerie, kde sa odohralo stretnutie policajtov s mladým mužom, ktorý o schôdzku požiadal.

Podstatné veci zo stretnutia povedal na súde policajt, ktorý tam so svojimi kolegami hovoril s mladíkom. Policajtom rozprával, že na zázname z kamery, ktorý odvysielala televízia ako zábery pravdepodobných páchateľov, spoznal Lukáša T. a Máriusa M. Záznam je nasnímaný z veľkej diaľky, ale mladík hovoril, že každý z dvojice má špecifickú chôdzu a oblečenie, ktoré on pozná. Počas rozhovoru s policajtmi vyšlo najavo, že tento mladík robil dvojici vodiča, keď chodili kradnúť alebo lúpiť. Tvrdil, že on vždy sedel v aute. Motívom, prečo sa rozhodol osloviť policajtom, bolo jeho obvinenie z jednej lúpeže v potravinách.

Bol nespokojný s tým, že ho v tomto prípade polícia považuje za páchateľa a tvrdil, že vtedy tiež sedel len v aute. Od policajtov na schôdzke žiadal pomoc vo svojej veci výmenou za informácie o vražde vo Vinosadoch. Policajti „obchod“ odmietli, ponúkli mu len skontaktovanie inšpekcie ministerstva vnútra. Policajtom na schôdzke porozprával, že v deň vraždy mu ani jeden z obžalovanej dvojice nedvíhal telefón. Na druhý deň sa s dvojicou stretol – jeden z obžalovaných už mal iné tenisky, druhý prestal používať svoj nôž. Údajne sa rozprávali o tom, že vraždenie vo Vinosadoch vyšetrujú nejakí špeciálni policajti z Bratislavy.

Súd dnes odročili na 4. jún, senát osloví antropologického znalca, aby sa vyjadril, či na zázname mohol svedok spoznať konkrétnych ľudí. 

Brutálna vražda dvoch dôchodcov, ktorí boli bratmi, sa stala vo Vinosadoch v Pezinskom okrese koncom marca 2010. Policajti obvinili z vraždy a porušovania domovej slobody vtedy len sedemnásťročného Lukáša T. a o dva roky staršieho Máriusa M. Dvojica podľa žalobcov vnikla 27. marca do rodinného domu na Modranskej ulici, kde zabili 99-ročného muža z USA a jeho 83-ročného brata.

Obaja zomreli na následky úderov od tupých podlhovastých predmetov a na následky bodnorezných zranení. Tínedžeri sa pokúsili v dome zabiť aj 80-ročnú dôchodkyňu, ktorá bola manželkou mladšieho zo zavraždených. Tej spôsobili päť bodných rán do chrbta a dve bodné rany do hrude. Za tento brutálny čin hrozí staršiemu z dvojice trest 20 až 25 rokov, prípadne doživotie. V prípade mladistvého páchateľa sa trest znižuje na polovicu, kde je maximálna trestná sadzba 15 rokov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu