Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Tomáš má v zuboch policajtov: Neprávom ma zbalili a držali, kvôli fľaške, ktorá nebola moja!

 Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Košičan Tomáš nebude zrejme na piatkovú noc spomínať v dobrom. Policajti ho totiž mali zbaliť a držať na policajnej stanici neprávom. Všetko začalo kvôli drobnosti, rozbitej fľaši, s ktorou nemal nič spoločné. Na aroganciu mužov zákona sa chce sťažovať.

Vaše tipy

Vo svojom e-maile, adresovanom do našej redakcie, Tomáš píše: „Očividne sa policajtovi nepáčilo, že sa snažím dokázať svoju pravdu a že neprikývnem na jeho obvinenie založené na ničom.“  Ako uvádza: „Šiel som si kúpiť cigarety a minerálku spolu s kamarátkou. Po opustení diskontu som prechádzal spolu s kamarátkou okolo dvoch osôb, ktoré pili na verejnosti. Jednej osobe sa podarilo rozbiť fľašku alkoholu o zem, no v tom čase prechádzali okolo vo vozidle policajti, a tak zastavili, stiahli okno a klasickým košickým prízvukom arogantne policajt povedal, že zdvihni totu fľašku, dobre ?! Následne vystúpil spolu s kolegom z vozidla a žiadali odo mňa doklady.“

Medzi mužom a policajtmi sa strhla slovná prestrela a arogantné doťahovačky plné invektív. Tomáš chcel poznať dôvod, prečo ho policajti zastavili. Tí tvrdili, že za pitie na verejnosti. Čitateľ však namietal, že za aké pitie, keď on tadiaľ len prechádzal a pohodená fľaša nie je jeho: „Veď to je pekné, že tam fľaša je. Ale vám znovu hovorím, že ja týchto ľudí nepoznám, prechádzam okolo, a tak som sa jej dotknúť nemohol. Kľudne vám poskytnem svoje odtlačky pre porovnanie, aby ste videli, že som sa jej nedotkol." Opýtal sa policajtov, či majú nejaký kamerový záznam o tom, že celú noc popíjal na lavičke. Tomáš pred policajtmi priznal, že je z neho cítiť alkohol, kvôli tomu, že je piatková noc a s kamarátmi bol v klube odkiaľ si vybehol do diskontu kúpiť už spomínané cigarety a vodu.

Náš čitateľ predložil na výzvu policajtov občiansky preukaz. Ako ďalej tvrdí, jeden z policajtov odišiel do auta a vrátil sa bez neho. Tomáš sa dožadoval, aby mu policajti občiansky preukaz vrátili. Policajti sa však tvárili, že o ničom nevedia a že žiadny preukaz nezadržali. Muž zákona sa tváril nechápavo: „A to máte nejaký kamerový záznam,  že som vám ho vzal? Kolega, ty si videl, že by mi dal nejaký občiansky preukaz?“

Po tejto slovnej roztržke, podľa Tomáša, mu jeden z policajtov občiansky preukaz strčil do mikiny pod krk, následne, ako si ho vybral ho policajt otočil, tresol o auto a potom aj s kolegom o zem. Hlavu mu policajt prišliapol nohou a zaistil putami: „Hej?! Čo robíte?! Vy ste normálni?! To čo si dovoľujete?! Toto je obyčajná sprostá policajná brutalita!" ohradil sa Tomáš. Potom ho muži zákona vzali do auta a následne odišli na policajnú stanicu: „Odniesli ma na policajné oddelenie v Košiciach cestou som sa policajtov pýtal, či je to podľa nich normálne takéto zadržanie, čo som urobil a že či majú na aute napísané „pomáhať a chrániť" alebo „buzerovať a mlátiť".

Tomášovi po príchode na policajnú stanicu odobrali osobné veci a nechali ho spútaného. Chcel si zavolať telefonicky právnika, na to policajt reagoval: „Dajaky si mudry, ňe? Prestaň už toľko filmov pozerať." Čitateľ sa dožadoval, aby ho policajti na oddelení poučili o jeho právach, lebo tí, čo ho zadržali, tak neurobili: „No poučte ma, lebo som bol zbytočne zadržaný." Na to policajt odpovedal, že pokiaľ bol zadržaný, tak to určite nebolo zbytočne. Tomáš sa ohradil: „No bolo, lebo očividne váš kolega si potrebuje niečo dokázať, mám aj svedkov nato."

Tomáš s policajti chvíľu konverzoval ohľadom ich platov, tvrdil že ich platia aj z jeho daní. Po chvíli tému ukončil so slovami, že to nemá zmysel. Policajt jeho slová potvrdil: „No konečne ste to pochopili, viete čo je nad zlato? Mlčať."

Policajti ho požiadali, aby sa podrobil dychovej skúške, to odmietol. „Neskôr za mnou prišiel kancelársky uniformovaný policajt, ktorý sa so mnou konečne bavil diplomaticky a ako s človekom, tak som súhlasil s podrobením sa dychovej skúške,“ vysvetľuje Tomáš.  Po jeho odchode pred ostatnými policajtmi uviedol: „Vidíte chlapci? Toto sa volá ľudské konanie a diplomacia. Nebolo by zlé, keby ste sa to viacerí naučili." V tom sa z vedľajšej miestnosti, podľa Tomášových slov, ozvalo, že oni nie sú chlapci, ale páni, tak sa opravil.

Čitateľ ďalej uvádza, že si začal robiť srandu a konverzovať na témy netýkajúce sa celej udalosti, alebo polície. Policajtov sa pýtal, či nemajú nejaké krížovky alebo noviny, pretože je to tam dosť nudné. Nato sa len začali policajti smiať a jeden vošiel so slovami: „Nie, my máme playstation 3, také ti nebude dobre?“ Na to čitateľ reagoval: „My sme si potykali?"

Ako ďalej uvádza, poskytol dychovú skúšku, namerali mu 1,4 promile: „No vzhľadom k tomu, že som pravý východniar, znesiem oveľa viac a stále to bola hladina, pri ktorej dokážem normálne a triezvo uvažovať.“

Neskôr Tomáš poznamenal, že už je na oddelení hodinu a že by rád odišiel. Ako sám uvádza: „Považujem sa za slušného a dobrého človeka, nakoľko pri každom venčení psa, okrem jeho exkrementov, zbieram aj odpadky v celom parku, pretože sa tam hrajú aj malé deti a navyše zakladám firmu na biopalivá, mám skonštruovaný vlastný elektrický pohon s dojazdom 700km a celkovým nabíjaním 6 minút a náhradu fosílneho paliva za vodík získaný z vody, momentálne to rozbieham a takto by som rád pomohol ovzdušiu, a tým vlastne aj samotným policajtom.“

Tomáš sa neskôr dožadoval vody, a rovnako potreboval na toaletu, no policajti ho odbili s tým, že nech ešte vydrží, lebo o chvíľu ho pustia: „Sa ukľudni dobre?! Ťa tu môžem držať aj 24 hodín.“ povedal policajt.

Na to Tomáš, podľa jeho slov, len zagúľal očami a ostal sedieť. Po pár minútach sa ukázal znovu kancelársky uniformovaný policajt, ktorý mu dal predvolanie na výsluch o podanie vysvetlenia a povedal mu, že už môžem ísť. Pri kontrolovaní všetkých vecí Tomáš prišiel na to, že v balíku cigariet, ktoré kupoval pár minút pred jeho zaistením, sa nachádza len jedna cigareta.  

Muži zákona, ako odôvodnenie Tomášovho zaistenia, uviedli, že rušil nočný kľud a následne neuposlúchol výzvu verejného činiteľa. „Na predvolaní mienim podať žiadosť o prešetrenie tohto celého incidentu, ako aj nahradenia vzniknutej škody na majetku, a rovnako škody fyzickej a psychickej,“ uviedol vo svojom e-maile adresovanom do našej redakcie.

O vyjadrenie k predmetnej veci sme požiadali hovorcu košických policajtov Alexandra Szaba:  „K danej veci sa nemôžeme vyjadriť bez toho, aby sa celá vec dostatočne preverila a zistil sa skutočný stav. Doposiaľ sme však sťažnosť na postup v tejto veci na Okresnom riaditeľstve PZ Košice nezaznamenali, avšak bez toho, či takáto sťažnosť občana na tunajšiu súčasť KR PZ podaná bude alebo nebude, riaditeľ OR PZ Košice nechá celú záležitosť preveriť oddelením kontroly.“

Prípad budeme naďalej sledovať a zisťovať tak, či išlo o neprimerané reakcie policajtov alebo o bežný postup pri ich práci.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu