Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zlom v procese s Rezešovou: Zmenila sa v drsňáčku a prvýkrát na súde prehovorila!

Rezešová na súde
Rezešová na súde (Zdroj: David Duducz)

BUDAPEŠŤ – Obrat o celých stoosemdesiat stupňov v procese so v súčasnosti médiami najsledovanejšou Košičankou. Zatiaľ, čo na predchádzajúcich pojednávaniach Eva Varholíková-Rezešová, dcéra oceliarskeho magnáta, neprehovorila ani slovo a všetko nechávala na svojho ostrieľaného advokáta Pétra Nováka, na tom dnešnom mlčanie prelomila a sebavedomo kládla otázky svedkovi. Pred budapeštiansky súd dnes tiež po prvýkrát na prekvapenie prítomných predstúpila oblečená v drsnej čiernej namiesto nevinnej bielej.

Po tom, čo na predchádzajúce dve pojednávania prišla Varholíková v blúzočke nevinnej bielej farby, dnes sa dostavila na proces, akoby rovno zosadla z motorky. Drsná čierna bunda zvýrazňovala jej sebavedomie. Pred sudkyňou v súdnej sieni dnes dokonca konečne prehovorila. Prvej svedkyni nehody, lekárke, ktorú privolali policajti k prípadu sa opýtala: „Chcem sa spýtať, či som spomenula, že som chorá." Lekárka odpovedala, že si to nepamätá a nebolo to ani v zápisnici. Na to Varholíková zareagovala, že keď ju vyšetrovali, bola v takom stave, že psoriázu, ktorou trpí, nespomenula a ani inú chorobu. Ako ďalej dodala, až potom sa zistilo, že tú psoriázu má.

Zatiaľ nevedno, čo týmto sleduje, no aspoň prelomila mlčanie a dokázala, že počas nehody, pri ktorej prišli o život štyria ľudia, nestratila jazyk.

Druhým svedkom, ktorý predstúpil pred sudkyňu bol hasič, prítomný na mieste nehody. Podľa jeho slov v havarovaných autách neboli hasiace prístroje. Príčinou požiaru bol podľa neho horiaci benzín, pričom nádrž následne vybuchla. Na súde uviedol, že si pamätá na BMW otvorené dvere a vybité sklá. Videl aj fľašu vodky, ležiacu v aute. Nevedel však či bola otvorená alebo zatvorená.

Ako tretí svedok vypovedala súdna znalkyňa. Tvrdila, že svetlá na Fiate Punto boli pred zrážkou funkčné. Znalkyňa ďalej vypovedala, že batéria bola pritavená z jednej strany na svetlo a to sa podľa nej stáva vtedy, keď dôjde k zrážke a svetlá auta práve svietia. Pripustila, že elektrina v aute mohla byť spúšťačom požiaru Fiatu, no rovnako uvažovala nad teóriou, že zrážka mohla poškodiť blinker a to mohlo spustiť požiar. Otázne stále je, či vodič Fiatu Punto signalizoval pred nehodou, že sa preradzuje do pravého pruhu.     

Štvrtý svedok dnešného pojednávania bol technik-špecialista, ktorý robil testy na havarovanom BMW. Sudkyňa chcela vedieť, či sa dá z navigácie zistiť, kde bolo auto tri hodiny pred nehodou. Podľa slov svedka sa však toto z navigácie presne zistiť nedá.

Piatym predvolaným svedkom bol muž, pracujúci v budapeštianskej automobilke. Sudkyňa prečítala znaleckú výpoveď, podľa ktorej súdni znalci skúmali úsek štyroch metrov pred miestom zrážky. Táto expertíza pripúšťa, že Fiat Punto mohol urobiť chybu pri preradzovaní do pruhu.  

Znalci počas toho, čo opisovali súdu podrobnosti nehody pri zrážke sa nezhodli v tom akou rýchlosťou išlo auto BMW. Jeden tvrdil, že nehoda sa stala pri rýchlosti 155 km/h a druhý, že pri rýchlosti 176 km/h. Vychádzali pri tom z grafov, ktoré premietali na plátno v súdnej sieni. Všetci traja znalci sa však zhodli na tom, že BMW brzdilo intenzitou 7-8m/s.  

Za svoju prácu na tomto prípade zinkasujú znalci sumu v prepočte približne vo výške 580 eur. Touto informáciou dnes sudkyňa ukončila pojednávanie  s Varholíkovou.  Pokračovať v pojednávaní bude vo štvrtok 5. septembra.

Evu Varholíkovú–Rezešovú prišla na súdny proces aj dnes podporiť jej mama a švagriná Eva Rezešová-Džodlová.  Rezešová na diaľnici M3 na 44. kilometri v smere na Budapešť vlani 21. augusta približne o 04.00 h zozadu narazila do fiatu, ktorý po následnom náraze do zvodidiel začal horieť. Tri osoby v aute zhoreli. Jednej žene sa podarilo z horiaceho vozidla vyliezť, no dva dni po nehode ťažkým zraneniam podľahla v budapeštianskej nemocnici.

Dcéra košického oceliarskeho magnáta je obžalovaná z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb. Expertíza potvrdila, že v krvi vodičky bolo v čase nehody 1,5 promile alkoholu. Hrozí jej 5 až 10 rokov za mrežami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu