Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Košickému teroristovi hrozí za bombu pre McDonaldom 25 rokov

Košický McDonald's po výbuchu
Košický McDonald's po výbuchu

KOŠICE – Krajský prokurátor v Košiciach podal 28. septembra na Okresný súd Košice I obžalobu na Ladislava K. (1979) z Košíc, ktorý je vo väzbe od 1. januára 2012. Ako dnes informoval hovorca košickej krajského prokuratúry Milan Filičko, prokurátor ho viní z obzvlášť závažného zločinu terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme, čiastočne v štádiu príprav, a zločinu nedovoleného ozbrojovania.

„Obžaloba bola podaná za celkom 10 skutkov. Motívom konania obvineného bolo vážne zastrašiť obyvateľstvo a donútiť vládu vykonať opatrenia obmedzujúce usmrcovanie zvierat. Najzávažnejší skutok je z 28. decembra 2011, kedy obvinený umiestnil do kovového odpadkového koša pri vchode do McDonaldu nástražný výbušný systém, pozostávajúci z obojstranne uzatvorenej 18 centimetrovej kovovej rúrky naplnenej výbušným čiernym prachom a klincami s aktívnym časovacím mechanizmom.

Výbušný mechanizmus vybuchol o 17:32 a explóziou došlo k ohrozeniu života a zdravia väčšieho počtu hostí prevádzky i okoloidúcich a tiež ku škode na budove i zariadení v hodnote najmenej 1 927,70 eura. K vážnejším následkom nedošlo len v dôsledku nesprávneho konštrukčného riešenia nástražného výbušného systému,“ uviedol Filičko.

Filičko informoval, že Ladislav K. je obžalovaný aj pre ďalšie skutky. Podľa obžaloby od presne nezisteného mesiaca v roku 2009 v úmysle vyrobiť hromadne účinné zbrane a výbušniny si zadovažoval voľne dostupné komponenty, a to náboje do plynových a poplašných revolverov, elektrické a mechanické časovače, pušný prach, vodárenské rúrky, klince, olovené guľôčky a manuály na výrobu a úpravu strelných zbraní, ktoré zhromažďoval v mieste svojho prechodného bydliska.

Z týchto komponentov vyrobil dva výbušné predmety s črepinovým účinkom, podobným ručnému granátu. V roku 2008-2010 si zaobstaral tri kusy plynových revolverov, na ktorých vymenil hlavne a prispôsobil ich na streľbu olovenými guľôčkami so slepými nábojmi. Vydávajúc sa za člena neexistujúcej organizácie ANIMALS RIGHRS ARMY poslal výhražné listy univerzite v Košiciach, centrále obchodného reťazca, osobitne veterinárovi Martinovi K. Zostrojil nástražný výbušný systém vyrobený zo zábavnej pyrotechniky, vložil ho do knihy a tú doručil do centrálnej kancelárie obchodnej spoločnosti a ohrozil tak zdravie zamestnancov.

Podobný nástražný výbušný systém doručil aj Martinovi K. Ako uviedol Filičko, obvinenému v prípade uznania viny hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu