Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Smrť Lucky (†5) spustila celoštátnu kontrolu na úradoch: Saška (3) skončila v domove

Saška z bytu hrôzy poputuje do domova
Saška z bytu hrôzy poputuje do domova (Zdroj: tv Joj, facebook)

BRATISLAVA – V súvislosti s prípadom utýranej Lucky (†5), ktorej zmiznutie si tri roky nik nevšimol, úrady začali vo veľkom konať. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) priznalo zlyhanie a nariadilo celoštátnu kontrolu na svojich pracoviskách. O ďalšom osude Sašky (3), ktorá v otrasných podmienkach celý život žila vedľa svojej mŕtvej sestričky, rozhoduje súd.

To, že v prípade Lucky, ktorú mal na smrť utýrať nevlastný otec, pochybili aj úrady, je potvrdené. Konštatované podozrenia vníma v súčasnej situácii ústredie práce predovšetkým ako zlyhanie konkrétneho jednotlivca, prípadne aj viacerých jednotlivcov, informoval Topky hovorca ÚPSVR Peter Zeman. Ako sme vás nedávno informovali ústredie si už začalo robiť poriadky vo vlastných kruhoch a podozrivých pracovníkov premiestnilo na iné oddelenie. Momentálne zbiera podklady na podanie trestného oznámenia, ktoré by mohlo padnúť už budúci týždeň.

 Súčasne ústredie v súvislosti s prípadom, ktorý šokoval celé Slovensko, nariadilo celoštátnu kontrolu. Na základe doterajších zistení nariaďuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny bezodkladnú celoslovenskú kontrolu pracovísk sociálnej kurately a ich súčasných pracovných postupov, dodal hovorca. Rozsiahla kontrola bude zameraná na dodržiavanie zákonov, ale aj metodických postupov  „pre výkon sociálnej kurately a sociálno-právnej ochrany detí“ a mohla by tak odhaliť ďalšie zlyhania pracovníkov jednotlivých úradov.

O osude Sašky, vlastnej dcérky tyrana Juraja H., ktorého už včera umiestnili do vyšetrovacej väzby, rozhodoval súd ešte v stredu. „Okresný súd Bratislava II dňa 19. 09. 2012 o návrhu na vydanie predbežného opatrenia rozhodol tak, že predbežne umiestnil maloletú do detského domova,“ uviedol hovorca súdu Pavol Adamčiak. Uznesenie však nie je právoplatné, je možné voči nemu podať odvolanie.

Saška, ktorá si traumu z detstva zrejme ponesie celý život, sa však detskému domovu pravdepodobne nevyhne. Aj keď jej matku Alexandru, ktorá je v prípade vyšetrovaná skôr ako svedok a poškodená, pustili na slobodu, otrasné podmienky, v ktorých dievčatko vyrastalo sú pre ňu neprípustné. Navyše byt hrôzy, v ktorom žila vedľa mŕtvej sestričky Lucky, užívali jej rodičia neoprávnene a matka sa tak s dieťaťom nemá kam vrátiť. „Súd zároveň začal konanie o nariadení ústavnej starostlivosti,“ dodal Adamčiak.

Ružinovský súd včera rozhodol o väzbe Juraja H. (32), ktorý spolu s manželkou Alexandrou H. (42), tri roky skrýval za dverami bytu v Ružinove mŕtvolku utýranej Lucky. Počas pojednávania kriminálnik svoj čin oľutoval a ospravedlňoval ho tým, že bol na drogách. Sudca ho poslal späť do vyšetrovacej väzby, kde čaká na rozsudok. Za beštiálny čin mu hrozí 15 rokov za mrežami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu