Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Exposlanec Ďuračka nemusí platiť trest vo výške 33.193

Peter Ďuračka
Peter Ďuračka

BRATISLAVA - Bývalý poslanec Národnej rady SR Peter Ďuračka nemusí platiť peňažitý trest vo výške 33.193 eur. Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Bratislave.

"Krajský súd v Bratislave dnes vo vykonávacom konaní o peňažnom treste odsúdeného Ing. Petra Ďuračku rozhodol tak, že podľa paragrafu 432 odseku 1 Trestného poriadku upustil od výkonu peňažného trestu, ktorý mu bol uložený rozsudkom Najvyššieho súdu SR zo dňa 30. októbra 2008. Dôvodom rozhodnutia je, že súdu bola doloženými a vyžiadanými listinnými dôkazmi zo štátnych inštitúcií preukázaná dlhodobá neschopnosť odsúdeného peňažný trest zaplatiť, nakoľko je aj poberateľom dávok v hmotnej núdzi. Prokuratúra, ako aj odsúdený sa vzdali práva na podanie sťažnosti, uznesenie nadobudlo právoplatnosť," uviedol dnes hovorca KS Pavol Adamčiak.

Bratislavský krajský súd koncom júna 2007 poslal exposlanca NR SR za Slovenskú demokratickú koalíciu Ďuračku na osem rokov za mreže v najľahšej prvej nápravnovýchovnej skupine. Bývalý poslanec podľa súdu spáchal trestný čin podvodu, keď si v roku 1996 neoprávnene uplatňoval daň z pridanej hodnoty. Štátu tak spôsobil škodu vo výške 8,74 milióna Sk, ktoré mal vrátiť späť.

Vo výške trestu bol zohľadnený aj pôvodný trojročný trest, ktorý si vtedy odpykával za útok na verejného činiteľa. Toho sa mal dopustiť 8. augusta 2004, keď autom zrazil policajta. Prokurátorom navrhovaný zákaz podnikateľskej činnosti mu súd nevymeral, odôvodnil to výškou trestu. Napokon vo veci rozhodoval odvolací NS SR.

Najvyšší súd mu v októbri 2008 na svojom verejnom zasadnutí znížil trest odňatia slobody na päť rokov. NS SR mu síce znížil trest, ale zároveň ho odsúdil na peňažitý trest vo výške jedného milióna Sk (33.193 eur). V prípade, žeby ho neuhradil, mal platiť náhradný trest, na základe ktorého by sa mu zvýšilo spomínaných päť rokov odňatia slobody o ďalší rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu