Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prvý rasový zločin z nenávisti: Thajčana bili, kričali „Koronavírus!“ a nikto mu nepomohol!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB/P. S.)

LONDÝN – Bolo len otázkou času, kedy sa strach zo smrteľnej novej nákazy obráti na nenávisť proti Aziatom. Dvaja výrastkovia v Londýne surovo napadli thajského daňového poradcu. Incident mal krvavý záver a bude mať policajnú dohru.

Thajský daňový poradca Pawat Silawattakun (24) pracujúci v Londýne tvrdí, že ho napadli dvaja tínedžeri, kričali pritom „Koronavírus!“ a nakrúcali si prepad na mobil.

Ako uvádza britský denník Mirror, pán Silawattakun povedal, že neskoro popoludní vystúpil z autobusu vo Fulhame a zamieril domov, keď ho náhle prepadli dvaja dospievajúci. Dvojica naňho začala vykrikovať, muž si teda nasadil slúchadlá, ktoré tlmia hluk. Ziapali naňho „Koronavírus! Koronavírus, haha!“

„Nemal som šancu povedať nič, ani „Prestaňte“ alebo „Prečo to robíte?“ Jeden z nich mi strhol slúchadlá z hlavy.“ Párik výtržníkov sa mu vysmieval, spočiatku sa držali pri ňom a on si myslel, že ho budú len šikanovať a urážať. Dvojica mu však vzala slúchadlá a začala utekať. Thajčan ich prenasledoval asi 50 metrov a kričal „Prečo to robíte?“ Keď prebehli cestu a dosiahli dopravný ostrovček v jej strede, jeden z nich sa zvrtol a zrazil ho päsťou na zem.

Pawat Silawattakun silno krvácal zo zlomeného nosa, ale jeho prosby o pomoc si okoloidúci nevšímali. Nikto sa oňho nezaujímal a nevenoval mu pozornosť. Útočníci ostali na scéne a muž ich stihol odfotiť, aby poskytol dôkazy polícii. Nakoniec mu prišli na pomoc dvaja ľudia a privolali taxík, ktorým sa dostal do nemocnice. Vo svojom príspevku na Facebooku napísal, aký šok z útoku utrpel a ako málo ľudí mu prišlo na pomoc.

Predpokladá sa, že ide o prvý ohlásený prípad trestného činu nenávisti v Británii, ktorý súvisel s prepuknutím vírusu.

Prvý rasový zločin z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/P. S.)

Muž vyzval ľudí, aby sa na Facebooku podelili o svoje skúsenosti, a varoval ostatných Londýnčanov východoázijského pôvodu, aby boli ostražití. „Aj keď som sa cítil bezmocný, pretože mi nikto z verejnosti naozaj nepomohol a je nepríjemné rozprávať, čo sa mi stalo, je však potrebné niečo urobiť. Viem, že situácia bola pre verejnosť mätúca, mohli si myslieť, že ten útočník má pri sebe nôž alebo nebezpečnejšiu zbraň. Neočakávam hrdinstvo od priemerného občana. Ale budem bezmocnejší, ak budem mlčať a neznalí ľudia začnú hovoriť, že je to moja vina, že som ho prenasledoval; že som mal na ušiach drahé slúchadlá; a čo som očakával, že sa stane, keď som dohnal páchateľa... Chcel by som jednoducho požiadať svojich priateľov z východnej Ázie, aby boli opatrní vo Veľkej Británii (aj inde).

Nechcem nikoho vystrašiť, skutočne sa mi to stalo, hoci mám 24 rokov a 180 cm. Buďte ostražití a snažte sa nechodiť sami. Je tiež potrebné posilniť zákony. Tam, kde naši svetoví vodcovia podnecujú xenofóbiu a nenávisť, prvými ľuďmi, ktorých sa táto rétorika dotkne, sú nevzdelaní. Nepriame škody, ktoré strach a nepochopenie hrozby koronavírusu spôsobili, ďaleko prevažujú nad priamymi škodami, ktoré vírus doteraz spôsobil našej spoločnosti.“

Pán Silawattakun sa údajne presťahoval do Anglicka ako mladík, aby navštevoval internátnu školu v Surrey a potom študoval chemické inžinierstvo na Cambridge University. „Som stále veľmi ostražitý, je to hrozný pocit, pretože viem, že sú stále tam. Nie je to len lúpež, vie sa tiež, že si ma všimli pre moju etnickú príslušnosť a že ma natáčali, aby ma ponížili, akoby všetci Východoázijci boli poddajnými a ľahkými cieľmi.“

Prvý rasový zločin z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/P. S.)

Mladík po zverejnení incidentu na Facebooku dostal desiatky správ od ľudí, ktorí sa podelili o svoje vlastné skúsenosti s rasizmom. Silawattakunovi rodičia odleteli do Spojeného kráľovstva z Thajska, aby ho podporili pri operácii nosa. Scotland Yard zatiaľ vyšetruje lúpežné prepadnutie, ktoré si vyžiadalo nemocničné ošetrenie prepadnutého. 

Prvý rasový zločin z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Chinatopix)

K útoku došlo v dôsledku prepuknutia koronavírusu od jeho vzniku v Číne po celom svete. Svetová zdravotnícka organizácia oficiálne pomenovala vírus COVID-19 a držala sa svojho princípu vyhýbania sa pomenovaniu krajiny v centre ohniska nákazy, aby zabránila stigmatizácii skupín ľudí. Globálny prieskum o zmene správania sa v súvislosti s prepuknutím smrteľnej choroby minulý týždeň však odhalil, že 14 % respondentov vo Veľkej Británii uviedlo, že by sa vyhli kontaktu s ľuďmi čínskeho pôvodu alebo vzhľadu.

Viac o téme: SlúchadláZlomený nosTínedžeri LondýnThajčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu