Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Starosta Wu-chanu usvedčený z klamstva: Zatajil smrteľný vírus i útek piatich miliónov obyvateľov

Čína bojuje s koronavírusom Zobraziť galériu (2)
Čína bojuje s koronavírusom (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING – Starosta mesta Wu-chan Zhou Xianwang priznal, že čínska vláda nezverejnila informácie o smrtiacom víruse „včas“. Odhalil tiež, že mesto pred jeho zablokovaním opustilo až päť miliónov obyvateľov. Počet úmrtí na vírus sa cez víkend zdvojnásobil na 81. Vedci sa obávajú, že sa už infikovalo vyše 100-tisíc ľudí.

Starosta Zhou Xianwang včera priznal, že asi päť miliónov obyvateľov Wu-chanu ušlo ešte predtým, ako bolo mesto minulý štvrtok uzatvorené. Epidémia spôsobená koronavírusom zabila najmenej 81 ľudí – všetkých z Číny – a chorých je vyše 2 800. Zdravotná kríza viedla úrady k zavedeniu karantény pre najmenej 56 miliónov ľudí žijúcich v provincii Chu-pei v Číne a k zrušeniu lunárneho novoročného sviatku po celej krajine. Zhou (56), ktorý bol obvinený zo zakrývania pravdy o epidémii, priznal popierané skutočnosti v rozhovore pre CCTV. Vysvetlil, že vláda musí dostať povolenie z najvyšších miest, aby mohla  vydať oznámenie týkajúce sa nového koronavírusu. „Na jednej strane sme [informácie] neodhalili včas; na druhej strane sme nevyužili efektívne informácie na zlepšenie našej práce na uspokojivej úrovni,“ uviedol Zhou počas rozhovoru, ktorý bol vysielaný online naživo. Starosta dúfa, že verejnosť pochopí rozhodnutie jeho vlády. Povedal: „Ak ide o neskoré zverejnenie choroby, dúfam, že to všetci pochopia. [Koronavírus] je nákazlivé ochorenie. Na nákazlivé choroby sa vzťahujú príslušné právne predpisy a informácie sa musia zverejňovať v súlade so zákonom.“ Potom vysvetlil obmedzenia, ktorým čelí jeho vláda. „Keď miestna samospráva dostane informácie, môže ich uvoľniť až po autorizácii. Mnoho ľudí tomu v tom čase nemohlo porozumieť, “ povedal Zhou a dodal, že on a tajomník Komunistickej strany Wu-chanu sú ochotní rezignovať, ak tým dosiahnu odpustenie zo strany verejnosti.

Čína znásobila úsilie na potlačenie vírusovej choroby tým, že predĺžila lunárny novoročný sviatok, aby udržala verejnosť doma a zabránila šíreniu infekcie, pretože počet obetí sa cez víkend zdvojnásobil. Cestovným kanceláriám bolo nariadené zrušiť skupinové zájazdy na celoštátnej úrovni, čím sa však zvýšili ekonomické škody. Čoraz drastickejší boj proti chorobe sa začal 22. januára pozastavením premávky lietadiel, vlakov a autobusov do mesta Wu-chan, mesta s 11 miliónmi ľudí v strednej Číne, kde bol vírus minulý mesiac diagnostikovaný po prvý raz. Toto zablokovanie sa rozšírilo na vcelku 17 miest s vyše 50 miliónmi ľudí v rámci najrozsiahlejších opatrení na kontrolu chorôb, aké boli kedy zavedené. Športové zápasy a náboženské akcie boli zrušené. Desiatky miliónov ľudí sa po návšteve svojich rodných miest alebo turistických miest napchali do preplnených lietadiel, vlakov a autobusov, aby sa vrátili do práce. Školy odložia opätovný začiatok vyučovania až do ďalšieho oznámenia, uviedol vládny kabinet. Choroba sa, žiaľ, šíri po celom svete, v niekoľkých ďalších krajinách sa vyskytuje zatiaľ len malý počet prípadov, ale aj ten rastie.

Starosta Wu-chanu usvedčený z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Nathan Denette/The Canadian Press via AP)

Južná Kórea v pondelok potvrdila štvrtý prípad. Rozptýlené prípady sa potvrdili aj v Thajsku, na Taiwane, v Japonsku, USA, Vietname, Singapure, Malajzii, Nepále, Francúzsku, Kanade a Austrálii. USA potvrdil prípady vo Washingtone, Chicagu, južnej Kalifornii a Arizone. Čína oznámila aj päť prípadov v Hongkongu a dva v Macau.
V pondelok navštívil druhý najdôležitejší muž Číny, premiér Li Keqiang mesto Wu-chan, aby „usmernil práce pri prevencii epidémie“, uviedla webová stránka vlády. Neskôr premiér s maskou na tvári navštívil supermarket. Kupujúci, ktorí mali tiež na tvárach masky, mu zavinšovali „Šťastný nový rok!“Dosiahnuť kontrolu nad epidémiou vo Wu-chane a pevné zdravie ľudí vo Wu-chane bude dobrou správou pre celú krajinu,“ povedal Li davu. „Prajeme ľuďom z Wu-chanu bezpečný, zdravý a dlhý život. Do toho, Wu-chan!“
 

 

Viac o téme: ČínaWu-chanStarosta klamalPäť miliónov ušlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu