Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Hudobné ceny Grammy sú rozdané: TOTO je skladba roka a... Rapera musela polícia vyviesť v putách!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Hudobné ocenenie Grammy za najlepšiu pieseň roka získala v nedeľu v Los Angeles americká speváčka Billie Eilish so skladbou "What Was I Made For?" známou z filmu Barbie. Rekordnú štvrtú cenu za najlepší album si pripísala speváčka Taylor Swift. Tri ocenenia získal aj raper Killer Mike, ktorého ale v ten večer zadržali policajti. TASR prevzala tieto správy z agentúr AFP a AP.

Album Midnights od Taylor Swift získal aj ocenenie za najlepší vokálny popový album. Viac cien Grammy za najlepší album roka ako Taylor Swift nezískal dosiaľ žiadny umelec. Speváčka v priebehu galavečera divákom oznámila, že v apríli vydá nový album s názvom The Tortured Poets Department.

Taylor Swift
Zobraziť galériu (6)
Taylor Swift  (Zdroj: SITA)

Svoju prvú cenu Grammy získala na ceremónii v Los Angeles americká speváčka Miley Cyrus, so skladbou Flowers si odniesla ocenenie za najlepší sólový popový výkon. Americká speváčka SZA s najviac nomináciami získala cenu za najlepšiu R&B skladbu (Snooze).

Miley Cyrus
Zobraziť galériu (6)
Miley Cyrus  (Zdroj: SITA)

SZA
Zobraziť galériu (6)
SZA  (Zdroj: SITA)

Billie Eilish pri preberaní ceny za najlepšiu pieseň roka poďakovala režisérke filmu Barbie Grete Gerwig za "najlepší film roka". Ocenenie získala aj v kategórii najlepšia pieseň pre film, televíziu alebo iné vizuálne médiá.

Billie Eilish
Zobraziť galériu (6)
Billie Eilish  (Zdroj: SITA)

Tri ocenenia získal aj raper Michael Santiago Render (48) známy pod prezývkou Killer Mike. Išlo o ceny za najlepší rapový album, najlepšiu rapovú pieseň a najlepší rapový výkon.

„Jediná vec, ktorá obmedzuje váš vek, je, že nehovoríte pravdu o svojom veku alebo o tom, čo robíte," povedal raper v zákulisí. „Keď som mal 20, myslel som si, že je cool byť drogovým dílerom. V 40 rokoch som začal žiť s výčitkami. Keď som mal 45, začal som o tom rapovať. V 48 rokoch tu stojím ako človek plný empatie a súcitu s vecami, ktoré som urobil," pokračoval.

Killer Mike
Zobraziť galériu (6)
Killer Mike  (Zdroj: SITA)

Slávnnostý večer však v jeho prípade mal nečakané pokračovanie. Z podujatia ho totiž v putách vyvádzali policajti. Hovorca polície potvrdil, že raper bol zadržaný na ceremónii v Los Angeles v dôsledku hádky. Ďalšie detaily však neuviedol. Zástupcovia umelca sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrili.

Ceny Grammy, ktoré majú podobu zlatého gramofónu na čiernej podkladovej doske, udeľuje od roku 1959 Národná akadémia hudobného umenia a vied (NARAS) za výnimočné úspechy v hudobnom priemysle. Pôvodne sa ocenenie nazývalo Gramophone Awards. Patrí k najvýznamnejším hudobným oceneniam na svete a považuje sa za ekvivalent filmových Oscarov.

Moderátorom 66. ročníka odovzdávania cien Grammy bol opätovne komik Trevor Noah.         

Viac o téme: GrammyGrammy AwardsGrammy Awards 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu