Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obvinený Bill Cosby opäť v napätí: Začal súdny proces kvôli sexuálnemu obťažovaniu!

Bill Cosby Zobraziť galériu (5)
Bill Cosby (Zdroj: SITA)

NEW YORK - V pondelok 5. júna sa na súde v pennsylvánskom Norristowne začal súdny proces s americkým hercom Billom Cosbym v prípade údajného sexuálneho napadnutia Andrey Constand z roku 2004.

Kanaďanka tvrdí, že jej Cosby v januári toho roku u seba doma hodil do pitia sedatíva a následne ju sexuálne zneužil. O jeho vine alebo nevine rozhodne porota zložená zo siedmich mužov a piatich žien, ktorá bude počas celého procesu oddelená od verejnosti. Ten by mal trvať približne dva týždne.

Počas pondelňajšieho pojednávania vystúpili pred súdom zástupcovia oboch strán. "Tento prípad je o mužovi. Tomto mužovi, ktorý použil svoju moc a slávu a jeho predtým vyskúšanú metódu postaviť mladú, dôverčivú ženu do situácie, aby nemohla povedať nie. Bola nevládna. Nemohla dať svoj súhlas," uviedla okresná prokurátorka Kristen Feden na začiatku svojho hodinového prejavu.

Sedemdesiatdeväťročného predstaviteľa Cliffa Huxtabla zo sitkomu Show Billa Cosbyho (1984 - 1992) opísala ako sexuálneho predátora, ktorý pomocou drog zneužil ženu, ktorá ho vnímala ako svojho mentora. Zároveň uviedla, že sa incident prejavil aj na jej psychickom zdraví a jej pokusy o návrat do normálneho života boli neúspešné. To má dokázať aj jej matka, ktorá bude počas procesu vypovedať. Pred súd v ďalších dňoch predstúpi aj samotná Constand, ktorá po prvý raz verejne prehovorí o svojich obvineniach.

Cosbyho právnik Brian McMonagle označil Constand za falošného človeka a poukázal na nezrovnalosti v jej výpovedi. Tvrdila napríklad, že s hercom po incidente neudržiavala žiaden kontakt, advokát však poukázal na to, že mu volala 53-krát a hovorili spolu od 30 do 40 minút. Taktiež sprvu tvrdila, že sa napadnutie odohralo v marci a neskôr v januári. "Sexuálne napadnutie je strašný zločin. Pripraví človeka o dôstojnosť. Jediná vec horšia ako toto, je falošné obvinenie zo sexuálneho zneužitia. Takéto obvinenie je útokom na ľudskú dôstojnosť. Nie je to rozptýlenie. Dokáže to zničiť človeka. Zničiť jeho život. Zničiť jeho budúcnosť," uviedol.

V pondelok vypovedala aj istá Kelly Johnson, ktorú komik údajne zneužil v roku 1996. Tá pracovala pre jedného z komikových agentov a v danom čase sa s Cosbym poznala šesť rokov. Ako už skôr uviedla, incident sa stal po tom, ako prijala jeho pozvanie na obed v hoteli Bel Air, kde mali prediskutovať jej herecké ambície. Namiesto toho jej však ponúkol víno so sedatívami a následne ju sexuálne zneužil. Svedkyňa je jedinou ženou, z viac ako 50, ktoré komika z tohto činu obvinili, a môže voči nemu vypovedať. Prokuratúra chcela, aby na súde svedčilo trinásť týchto žien, aby mohli dokázať, že Cosbyho správanie vykazuje znaky, ktoré sú zhodné s obvineniami Constand. Súd však túto žiadosť vo februári zamietol.

Na pojednávaní sa zúčastnil aj samotný Cosby, ktorého sprevádzala predstaviteľka jeho seriálovej dcéry Ruby, herečka Keshia Knight Pulliam. Tá sa médiám, ktoré v súdnej sieni nemohli nahrávať, vyjadrila, že prišla svojho televízneho otca podporiť. Hercova manželka Camille na súde naopak nebola.

Constand v čase incidentu pracovala ako zamestnankyňa Temple University. Na Cosbyho podala žalobu v roku 2005. Vtedy komik pod prísahou vypovedal, že si v minulosti zadovážil sedatíva s úmyslom podať ich ženám, s ktorými chcel mať sex. Jednou z podmienok výpovede však malo byť, že prokuratúra nebude Cosbyho v tejto kauze stíhať. Informácie o výpovedi však v júli 2015 prenikli na verejnosť, čo viedlo k tomu, že prokuratúra znovu otvorila prípad a následne Cosbyho obžalovala.

Vlani začiatkom januára Cosby požiadal o zrušenie obžaloby s tým, že ňou prokuratúra porušila podmienky spomínanej výpovede. Súd však jeho žiadosť zamietol. Cosby následne zažaloval Constand za porušenie mimosúdnej dohody, žalobu však neskôr stiahol. Začiatkom októbra komik opäť požiadal o zrušenie žaloby tvrdiac, že mu bolo odopreté právo na spravodlivý proces. Aj to však súd zamietol.

William Henry Cosby Jr. účinkoval okrem sitkomu Show Billa Cosbyho aj v seriáli I Spy (1965 - 1968), v prvých dvoch sezónach projektu The Electric Company (1971 - 1977), v Cosbyho prípadoch (1994 - 1995), sitkome Cosby (1996 - 2000) či v snímke Otec je duch (1990). Venuje sa aj hudbe, na konte má albumy ako napríklad Silver Throat: Bill Cosby Sings (1967), At Last Bill Cosby Really Sings (1974) či Bill Cosby Presents The Cosnarati: State Of Emergency (2009).

Viac o téme: Bill Cosby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu