Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sylvester Stallone smúti: Zomrel »otec« legendárneho Rockyho!

Robert Chartoff (vpravo) aj so Sylvestrom Stallonem Zobraziť galériu (3)
Robert Chartoff (vpravo) aj so Sylvestrom Stallonem (Zdroj: SITA)

SANTA MONICA – Vo veku 81 rokov zomrel v stredu Robert Chartoff, americký oscarový filmový producent, vďaka ktorému vznikol legendárny Rocky. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho spolupracovníkov.

Robert Chartoff zomrel doma v kalifornskom meste Santa Monica, oznámila Lynn Hendeeová, prezidentka jeho spoločnosti Chartoff Productions. Filmový producent a filantrop trpel rakovinou pankreasu. 

Narodil sa v New Yorku v období Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia. Filmovým producentom bol už takmer desaťročie, keď sa dostal k scenáru filmu Rocky (z roku 1976), ktorý sa stal pre jeho kariéru rozhodujúcim.

Bola to nízkorozpočtová snímka v hlavnej úlohe so Sylvestrom Stalloneom, ktorý k nej napísal aj scenár. Stala sa obrovským kasovým trhákom a získala tri Oscary vrátane kategórie najlepší film. Chartoff a jeho spoločník Irwin Winkler produkovali všetkých sedem filmov zo série "Rocky" o boxerovi menom Rocky Balboa – vrátane pripravovaného pokračovania "Creed", ktoré je už v postprodukcii a do kín sa má dostať koncom tohto roka.

Filmový producent Chartoff pracoval aj ako sedemdesiatnik a dokonca osemdesiatnik; k jeho posledným filmom patrí napríklad "Enderova hra" z roku 2013 s Harrisonom Fordom a "The Gambler" z roku 2014 s Markom Wahlbergom.

Produkoval i ďalší kultový film z prostredia boxu, Zúriaci býk z roku 1980, ktorý režíroval Martin Scorcese a aj Chartoffovi vyniesol nomináciu na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied. K jeho ďalším produkovaným filmom patria Správna posádka (1983), ktorá si vyslúžila štyri Oscary, a Kone sa taktiež strieľajú (1969) s Jane Fondovou. Po Chartoffovi zostalo päť detí, ktoré mal s tromi rôznymi ženami, a smútiaca manželka Jenny Weymanová.

Viac o téme: Rocky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu