Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Scarlett Johansson pred súd: Môžu za to milostné romániky!

Scarlett Johansson
Scarlett Johansson (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Vo Francúzsku začal súdny spor medzi americkou herečkou Scarlett Johansson a francúzskym spisovateľom Grégoire Delacourtom. Johansson ho žaluje o 50 000 eur za to, že ju údajne vo svojom románe ohovára. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News.

Delacourtova kniha La première chose qu'on regarde (Prvá vec, na ktorú sa pozeráme) podľa Johanssonovej "podvodne zneužíva jej meno, slávu a obraz" na komerčné účely. Okrem finančnej čiastky Johansson požaduje, aby súd vydal nariadenie, ktorým zabráni knihu preložiť do ďalších jazykov či adaptovať do filmovej podoby. 

Delacourt, ktorý patrí medzi najúspešnejších terajších francúzskych spisovateľov, aj jeho vydavateľ obvinenia odmietli ako "šialené". A ich právna zástupkyňa označila právne kroky herečky za "absolútne škandalózne". "Ide o literárny, nie komerčny prístup," uviedla obhajkyňa Anne Veilová. "(Johansson) nebola použitá ako produkt. Grégoire Delacourt nie je paparazzo, je spisovateľ!"

Johansson podala žalobu na Delacourta a jeho vydavateľa JC Lattes v júni minulého roka. Očakáva sa, že sudcovia parížskeho tribunálu vynesú rozhodnutie tento rok v júli. 

Celý problém vznikol zo zápletky knihy, ktorú Delacourt postavil na existencii dvojníčky Johanssonovej. Táto dvojníčka je modelkou a svoju podobu s americkou herečkou zneužíva k tomu, aby sa za ňu vydávala a prežila rad milostných románikov.

Právny zástupca Johanssonovej Vincent Toledano tvrdí, že bestseller francúzskeho románopisca obsahuje "ohováračské tvrdenie o súkromnom živote herečky". Líči milostné vzťahy, ktoré "sa nikdy nestali", vyhlásil s tým, že kniha "robí to, čo bulvár - napíše čokoľvek"

Prvá časť románu je rozprávaná z pohľadu automechanika, ktorý skutočne verí, že sa na jeho prahu objavila slávna herečka. Táto ilúzia je ale na stránkach knihy rýchlo rozmetaná a "po zvyšok románu nikto nemôže pochybovať o tom, že je o Jeanine Foucamprezovej" - a nie o Scarlett Johanssonovej, uviedla hovorkyňa JC Lattes Emmanuelle Allibertová.

Delacourt sa snažil vysvetliť, že svojej hrdinke dal podobu Johanssonovej, pretože je "archetypom súčasnej krásy". "Píšem fikciu. Moja postava nie je Scarlett Johansson," dodal Delacourt, ktorého predchádzajúci román Zoznam mojich želaní bol preložený do 47 jazykov vrátane češtiny a teraz sa podľa neho točí film. 

To, že ho Johansson žalovala, mu vraj "vzalo reč". "Omráčil ma to, tým skôr, že si nie som istý, že tú knihu vôbec čítala," citoval ho britský denník The Guardian. "Myslel som, že by mi napríklad mohla poslať kvety za vyznanie lásky, ktoré som jej zložil, ale nepochopila ho," povedal Delacourt. "Je to čudný paradox - ale nesmierne americký," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu