Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fanúšikovia inšpektora Columba smútia: Zomrel herec Peter Falk († 83)

Peter Falk ako inšpektor Columbo Zobraziť galériu (2)
Peter Falk ako inšpektor Columbo (Zdroj: Topky.sk/archív)

LOS ANGELES - Vo veku 83 rokov zomrel americký herec a režisér Peter Falk, preslávený po celom svete úlohou detektíva v televíznom seriáli Columbo. Oznámila to v piatok hercova rodina.

Falk skonal večer 23. júna. Informácie priniesla webová stránka americkej televízie ABC a tlačová agentúra Associated Press (AP).

"Falk zomrel pokojne vo svojom dome v losangeleskej štvrti Beverly Hills," uviedla jeho rodina. Príčina smrti nebola zverejnená.

Po hercovi zostala smútiaca vdova Shera, ktorá bola jeho manželkou 34 rokov, a dve dcéry z predchádzajúceho manželstva.

Falk trpel pokročilým štádiom Alzheimerovej choroby, s ktorou súvisela aj jeho demencia. Tá uňho zosilnela po sérii stomatologických operácií v roku 2007. Jeho manželka Shera a dcéra Catherine zápasili v roku 2009 na súde o to, kto by mal byť zodpovedný za jeho osobné záležitosti. Sudca určil manželku.

Falk sa preslávil kultovou postavou inšpektora Columba v seriáli, ktorý televízie vysielali 30 rokov v hlavnom vysielacom čase, a za prácu na ňom dostal štyri uznávané televízne ceny Emmy i Zlatý glóbus. Roztržitý Columbo v pokrčenom baloňáku a s cigarou patrí k najobľúbenejším policajným hrdinom, akých dosiaľ film či televízia ponúkli.

Úspech dosiahol aj vo filmovej branži. Bol nominovaný na Oscara za úlohy vo filme "Murder, Inc" z roku 1960 a v snímke "Pocketful of Miracles" z roku 1961. Objavil sa napríklad aj vo filme Nebo nad Berlínom.

Televízny hrdina poručík Columbo, ktorý nikdy nemal krstné meno a jeho záhadná milovaná manželka sa nikdy v žiadnom zábere neobjavila, predstavoval protipól k ostatným televíznym detektívom. "Vyzeral ako obeť povodne. Človeku ho bolo ľúto. Zdalo sa, že si nič okolo seba nevšíma, ale on si všímal všetko. Pod strapatými vlasmi mal výborne fungujúci mozog," povedal kedysi Falk, ktorý sa vo voľnom čase nadšene venoval aj kresleniu - svojmu umeleckému koníčku.

Seriál Columbo vysielali okrem USA v 26 krajinách, vrátane Slovenska, obzvlášť obľúbený bol vo Francúzsku a Iráne.

 

Peter Falk ako inšpektor Columbo v scéne so svojím psom

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu