Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hviezda Hollywoodu dorazila na Slovensko!

Sir Ben Kingsley prišiel do Trenčianskych Teplíc. Zobraziť galériu (5)
Sir Ben Kingsley prišiel do Trenčianskych Teplíc. (Zdroj: AFF)

TRENČIANSKE TEPLICE - Hviezda 20. ročníka Art Film Festu, oscarový herec Sir Ben Kingsley, je už na Slovensku. Do dejiska medzinárodného filmového festivalu zavítal vo štvrtok vo večerných hodinách.

V piatok popoludní herec osobne uviedol prednášku, na ktorej predstavil svoj pohľad na filmové umenie - Master Class. „Ako vidíte, nemám žiadne poznámky, nepripravil som si ani slovo. Ale podelím sa s vami o to, čo cítim,“ povedal Kingsley v úvode prednášky. 

„Prečo pravidelne mením masku? Prečo si pravidelne navodzujem šoky z nakrúcania?“ opýtal sa na začiatok. „Myslím, že dôvod možno hľadať v minulosti. Keď sme ešte žili v kmeňoch. Keď sa zotmelo, nik nevedel, či slnko vyjde na ďalší deň. A kto previedol kmeň cez noc? Rozprávač príbehov. Bol to liečiteľ. Bol to šaman. Bol to kňaz. Dal nádej, že slnko vyjde. Dnes vám objasním, aká je moja pozícia v kmeni. Prečo potrebujeme príbehy,“ vysvetlil tému svojej prednášky.

O 16.00 sa herec presunul do kinostanu v Trenčianskych Tepliciach, kde osobne uviedol film Sexy Beštia. Stvárnil v ňom gangstra Dona, psychicky narušeného zločinca. Kingsley získal za stvárnenie tejto postavy Európsku filmovú cenu, Britskú nezávislú filmovú cenu a bol nominovaný na Oscara aj Zlatý glóbus. „Kingsley vytvoril nezabudnuteľné monštrum,“ napísal prestížny magazín Rolling Stone.

V sobotu si výnimočný herec prevezme ocenenie Hercova misia, o 15.00 h vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach vlastnoručne pripevní mosadznú tabuľku so svojím menom. O 16.00 h sa zvíta s festivalovými návštevníkmi na uvedení filmu Hugo a jeho veľký objav v Kinostane v Trenčianskych Tepliciach. Na tomto počine spolupracoval s režisérom Martinom Scorsesem. Film získal na tohtoročných Oscaroch najviac nominácií - 11. Z nich premenil päť na zlaté sošky. 

Sir Ben Kingsley má na hollywoodskom chodníku slávy hviezdu pod číslom 2410 z celkového počtu 2 500. Umelec sa preslávil postavou Mahátmu Gándhího z filmu Gándhí (1982). Za túto rolu, ktorá patrí medzi jeho najznámejšie a najslávnejšie, získal slávny britský herec aj Oscara.

Nielen postava Gándhího, ale predovšetkým herecké stvárnenie tejto historickej legendy bolo také presvedčivé, že diváci zabúdajú, že ho videli aj v iných filmoch. A on je v každom z nich vynikajúci. Ben Kingsley bol nominovaný na Oscara aj za vedľajšiu úlohu vo filmoch Bugsy (1991), Sexy beštia (2000) a za hlavnú postavu vo filme Dom z piesku a hmly (2003).

Tento klasik má na konte takmer 70 filmov, pričom prvých desať rokov svojej kariéry sa venoval najmä televíznym projektom. Hereckú kariéru začínal v divadle, debutoval filmom Kľúčom je strach v roku 1972. Prelomovým bol preňho práve Gándhí.

Do Hollywoodu prišiel Kingsley až v 90. rokoch. Možno si ho pamätať z komédie Dave, thrilleru Sliediči, sci-fi Mutant, alebo – a to predovšetkým – zo Schindlerovho zoznamu, v ktorom hral židovského účtovníka Itzhaka Sterna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu