Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Disciplinárny senát dočasne pozastavil Jankovskej výkon funkcie

Monika Jankovská Zobraziť galériu (2)
Monika Jankovská (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Disciplinárny senát sa dnes zaoberal podnetom ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) na jeho bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú už dnes. Potvrdilo to viacero zdrojov, aj hovorkyňa súdnej rady.

Disciplinárny senát dočasne pozastavil v stredu sudkyni Krajského súdu v Bratislave Monike Jankovskej výkon funkcie. Senát tak urobil po zverejnení údajnej komunikácie medzi Jankovskou a Marianom Kočnerom, na ktorého podal prokurátor obžalobu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Potvrdila to hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

Minister Gál podľa Denníka N žiadal pre Jankovskú, ktorá sa medzičasom vrátila do sudcovského talára, najprísnejší trest, odchod zo súdnictva. Podľa Gála totiž Jankovská klamala, keď tvrdila, že nebola vo vile advokáta Radomíra Bžána v Chorvátsku. Informáciu o tom, že bývalá štátna tajomníčka bola v Chorvátsku, potvrdil samotný Bžán.

Jankovská patrí medzi sudkyne, u ktorých v auguste tohto roka zasahovala polícia, pričom si údajne s Marianom Kočnerom vymenila tisíce správ cez aplikáciu Threema. Prípad preveruje v súčasnosti polícia, ktorá zriadila špecializovaný vyšetrovací tím s názvom Hmla.

Gál rozhodnutie víta

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) víta rozhodnutie disciplinárneho senátu, ktorý dočasne pozastavil výkon funkcie sudkyne Krajského súdu v Bratislave Monike Jankovskej. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová.

Podnet na Jankovskú podal Gál v pondelok (21. 10.). "Návrh na disciplinárne konanie som podal ako jediný z oprávnených osôb. Som rád, že už dnes máme prvé rozhodnutie. Verím, že podobne aj ďalšie moje snahy - či už disciplinárne, alebo legislatívne, pomôžu k očiste súdnictva, ktoré to aktuálne mimoriadne potrebuje," uviedol Gál.

Gábor Gál
Zobraziť galériu (2)
Gábor Gál  (Zdroj: Topky/Maarty)

Minister pripomína, že dôvodom podania jeho návrhu voči Jankovskej bolo porušenie povinnosti sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti, a to po celý čas trvania funkcie sudcu. "Predmetný disciplinárny návrh nebol v rozpore s prípadným trestným konaním. Prípadné trestné konanie by sa mohlo vzťahovať na iné skutky sudkyne," povedal šéf rezortu.

Viac o téme: Gábor GálDisciplinárny senát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu