Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Teroristický útok v Sýrii: Nálož ukrytá v aute údajne zabila osem ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DAMASK - Na južnom damašskom predmestí Sajjida Zajnab dnes vybuchla nálož ukrytá v automobile. Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) oznámila, že výbuch si vyžiadal obete alebo zranených, ale presný počet neuviedla. Ruská agentúra Ria Novosti tvrdí, že o život prišlo osem civilistov. O incidente informovala tiež libanonská televízia Manar, ktorá patrí spojencovi Damasku - libanonskému Hizballáhu.

Šiitmi obývané predmestie Sajjida Zajnab bolo dejiskom veľkých atentátov tento rok v januári a februári. Zahynulo pri nich vyše 100 ľudí. K akciám sa vtedy prihlásili sunnitskí islamisti.

V Sýrii sa rúca prímerie vyhlásené koncom februára. V nedeľu zahynulo skoro 30 civilistov pri bojoch v Halabe, kde útočila sýrska armáda. Od piatku je z mesta Halab hlásených 63 mŕtvych a podľa obyvateľov armáda podniká pravidelné nálety a bombardovanie. Nemocnice, ktoré sú v zónach ovládaných povstalcami, žiadajú občanov, aby prišli darovať krv. Mesto Halab je strediskom rovnomennej severnej provincie a od roku 2012 je rozdelené na vládnu a povstaleckú časť.

Americký prezident Barack Obama pri svojej súčasnej návšteve Európy vyjadril obavy o prímerie, začiatkom minulého týždňa o tom telefonicky hovoril s ruským prezidentom a spojencom Damasku Vladimirom Putinom. Obama chce do Sýrie vyslať 250 vojenských špecialistov, ktorí majú pomôcť v boji proti Daeš.

Na sýrskom severe sa do bojov zapojilo tiež Turecko. Ankara dnes oznámila, že od januára turecké letectvo a delostrelectvo zabilo 900 členov Daeš. Zničené bolo tiež množstvo zbrojných skladov a skrýš Daeš.

Do slepej uličky sa dostali kvôli obnoveným bojom mierové rozhovory, ktoré sa konajú v Ženeve. Teoreticky majú pokračovať do stredy, ale nedá sa od nich očakávať žiadny posun, pretože opozičná delegácia sa z nich na protest proti bojom stiahla.

Server Orient Net informoval, že jedna z opozičných skupín, ktorá sa rozhovorov zúčastnila, vylúčila svojho člena Džiháda Makdisího, pretože sa stretol so šéfom vládnej delegácie Basharom Džaafarím. Opozícia Makdisího obvinila, že patrí stále k táboru prezidenta Assada, nie k jeho oponentom. "Makdisí po správe o kontakte s Džaafarím zo Ženevy odišiel, obvinenia kategoricky poprel," citoval svoj nemenovaný zdroj server Orient Net. Makdisí má v mobilnom telefóne údajne stále kontakty na zástupcu sýrskeho vedenia a v debate o Asadovi sa vyhýbal tlaku na jeho odstúpenie.

Viac o téme: Sýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu