Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Streľba na karikaturistu aj pri synagóge v Kodani: Traja mŕtvi, polícia zabila útočníka!

Policajt hliadkuje pred synagógou Zobraziť galériu (5)
Policajt hliadkuje pred synagógou (Zdroj: SITA)

KODAŇ - Dánska polícia v noci na dnešok dolapila a zastrelila muža zodpovedného údajne za smrť dvoch ľudí a zranenia ďalších piatich pri predchádzajúcich útokoch v metropole Kodaň. Oznámila to dánska policajná hovorkyňa. Páchateľ podľa policajtov konal zrejme osamotene, žiadneho ďalšieho komplica vraj nemal.

Sobotný útok bol zameraný proti diskusiu o hraniciach slobody prejavu, ktorú zorganizoval v Kodani švédsky karikaturista Lars Vilks. O život prišiel päťdesiatpäťročný civilista, traja policajti utrpeli zranenia. Vilks, ktorý vyviazol nezranený, bol dlhodobo terčom vyhrážok kvôli kontroverzným karikatúram proroka Mohameda s telom psa z roku 2007.

V noci na dnešok si jednu civilnú obeť a dvoch zranených policajtov vyžiadala streľba pred synagógou v ulici Krystalgade v centre Kodane. Útočník zasiahol mladého Žida do hlavy a dvoch policajtov do ruky a do nohy. Civilista zranenia hlavy neskôr podľahol.

Strelec podozrivý z útoku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Dnes nad ránom policajti v stredu mesta zastrelili pri pátraní po páchateľoch muža, ktorý na nich začal strieľať, informoval na svojich internetových stránkach dánsky denník Berlingske Tidende. Policajti neskôr oznámili, že zastrelený muž je páchateľom oboch predchádzajúcich útokov.

"Predpokladáme, že oba incidenty majú rovnakého vinníka. Máme tiež zato, že muž, zabitý neskôr políciou, je osobou zodpovednou za obe predchádzajúce vraždy," povedal novinárom kodanský policajný šéf Torben Molgaard Jensen. "Nemáme žiadne dôkazy, že by sa do oboch incidentov zapojili ešte nejakí ďalší strelci," doplnil jeho slová vyšetrovateľ Jörgen Skov.

Kaviareň, v ktorej sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Muž bol zastrelený vo štvrti Nørrebro na severozápade mesta, keď začal na členov bezpečnostných síl strieľať. "Polícia sledovala istú adresu vo štvrti Nørrebro. V jednom okamihu tam prišiel človek, ktorý mohol byť pre políciu zaujímavý v súvislosti s vyšetrovaním. Policajti ho oslovili, on na nich začal strieľať a bol zabitý. Žiadni príslušníci polície neboli zasiahnutí," uviedli vo vyhlásení bezpečnostné zložky.

Sobotňajší útok na umeleckú kaviareň, kde karikaturista Vilks usporadúval debatu o slobode prejavu, označili dánske úrady za terorizmus. Násilie v Kodani odsúdili Spojené štáty a zároveň ponúkli pomoc pri vyšetrovaní.

Kaviareň, v ktorej sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu