Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Gruzínsko obvinilo Rusko z porušenia prímeria

(Zdroj: SITA)

TBILISI - Gruzínsko v stredu obvinilo ruské sily z porušenia prímeria. Podľa Tbilisi začali v noci na stredu ruskí vojaci granátmi ostreľovať policajnú stanicu v dedine Ruchi. Ruské sily na ňu spustili paľbu z dediny Chuburchinji, ktorá je pod kontrolou Abcházska, uviedol miestny líder Zaza Gorozia.

Úrady v Abcházsku, ktoré sa spolu s Južným Osetskom odtrhli od Gruzínska, takýto incident poprelo, uviedla ruská tlačová agentúra Interfax. Iný predstaviteľ v Tbilisi uviedol, že neďaleko Južného Osetska prenikol do gruzínskeho vzdušného priestoru ruský vrtuľník. Helikoptéra niekoľkokrát zakrúžila nad gruzínskou policajnou stanicou v dedine Mejvrischevi a nakoniec odletela.

Obvinenie prichádza v čase chaotických pokusov uskutočniť v Ženeve prvé priame mierové rozhovory od augustovej rusko-gruzínskej vojny. Ruské a gruzínske delegácie sedeli v samostatných miestnostiach bez toho, aby sa stretli zoči-voči. Ruské sily vtrhli do Gruzínska 8. augusta, aby potlačili gruzínsku ofenzívu zacielenú na znovuprevzatie Južného Osetska od separatistov.

Ruská armáda sa odvtedy stiahla z väčšiny gruzínskeho územia v súlade s prímerím, ktoré vyjednala Európska únia. Tbilisi však hnevá prítomnosť 7600 ruských vojakov v Abcházsku a Južnom Osetsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu