Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Rusko a Gruzínsko musia odstrániť nevybuchnuté trieštivé bomby

PARÍŽ - Francúzsko, ktoré v súčasnosti predsedá EÚ, vyzvalo v utorok Rusko a Gruzínsko, aby urýchlene odstránili nevybuchnuté kazetové (trieštivé) bomby z gruzínskeho územia.

Hovorca francúzskeho ministerstva zahraničia Eric Chevallier povedal, že "situácia je veľmi znepokojivá", pričom ruské a gruzínske úrady vyzval, aby "bez meškania vyčistili miesta zamorené týmito zbraňami". "Máme informácie, podľa ktorých boli použité trieštivé bomby. Tieto informácie treba overiť," vyhlásil.

Podľa organizácie Human Rights Watch (HRW) Gruzínsko priznalo, že počas konfliktu s Ruskom použilo trieštivé bomby. HRW z použitia týchto zbraní obvinilo aj Rusko. Trieštivé bomby sa zhadzujú z lietadiel alebo delostrelecky vystreľujú. Vybuchnú ešte vo vzduchu a roztrieštia sa na veľké množstvo kúskov. Nevybuchnuté trieštivé bomby fungujú ako míny a pre obyvateľstvo predstavujú veľkú hrozbu. V máji tohto roku 111 krajín sveta podpísalo konvenciu zakazujúcu používanie trieštivých bômb. Rusko ani Gruzínsko konvenciu nepodpísali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu