Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Aké sú hrozby pri výbere peňazí z bankomatu?

Nedávno som mala 18 rokov a založila som si svoj prvý účet. Dostala som svoju prvú kreditnú kartu, ale mám obavy používať bankomat. Aké sú reálne hrozby pri výbere peňazí z bankomatu?

Odcudzenie / strata karty

Vo vlastnom záujme musíte zabezpečiť, aby vašu platobnú kartu nezískala bez vášho vedomia žiadna iná osoba. Odcudzenie alebo strata platobnej karty, pri ktorej je prípadne aj priložený lístok s PIN číslom, alebo na ktorej je PIN číslo priamo poznačené, je najčastejším spôsobom, akým klienti prichádzajú o peniaze v súvislosti so zneužitím platobnej karty.

 

Skimming

Hrozbou pre platobné karty je tiež tzv. skimming. Pri tomto type podvodu zlodej najprv nenápadne upraví bankomat. Na otvor kde sa vkladá platobná karta pridá svoje vlastné čítacie zariadenie a zároveň v blízkosti nainštaluje mikrokameru so záberom na klávesnicu bankomatu. Ak sa zlodejovi podarí zosnímať obsah magnetického prúžku platobnej karty a zároveň úspešne odčítať aj PIN číslo ktoré klient zadáva pri výbere hotovosti, dokáže vyrobiť falošnú kópiu platobnej karty a následne pripraviť používateľa platobnej karty o peniaze.

 

Mechanické zadržanie karty

Iným spôsobom podvodu sú pokusy o neoprávnené zadržanie karty v bankomate mechanickými spôsobmi. Tzv. libanonská slučka je metóda, akým zlodeji zachytia platobnú kartu v bankomate špeciálne umiestneným lankom, alebo plastikovým pásikom. Klient od bankomatu odíde s úmyslom oznámiť banke, že jeho karta sa vzpriečila v bankomate – medzitým mu však zlodej zachytenú kartu odcudzí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu