Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Menšinové kultúrne leto

Kesaj chave
Kesaj chave

Program Bratislavského Kultúrneho leta a Hradných slávností sa prehupol do svoje druhej polovice, ponuka však naďalej zostáva bohatá. Jedným z nasledujúcich cyklov je i Menšinové kultúrne leto 2008. Festival začína 13.augusta 2008 o 17.00 vystúpením folklórneho súboru Generácie – Generációk z Komárna. Tanečníci všetkých vekových skupín sa snažia oživiť autentický folklór karpatskej kotliny a divákom priblížiť temperamentné tance a hudbu Maďarov žijúcich na Slovensku. Umeleckými vedúcimi súboru sú Dagmar Čerťanská a Gábor Katona.

Festival začína 13.augusta 2008 o 17.00 vystúpením folklórneho súboru Generácie – Generációk z Komárna. Tanečníci všetkých vekových skupín sa snažia oživiť autentický folklór karpatskej kotliny a divákom priblížiť temperamentné tance a hudbu Maďarov žijúcich na Slovensku. Umeleckými vedúcimi súboru sú Dagmar Čerťanská a Gábor Katona.

Druhým podujatím festivalu je 14.augusta 2008 na 17.00 vystúpenie rómskeho mládežníckeho súboru Kesaj chave z Kežmarku. Názov nesie podľa rozprávkovej bytosti - víly, ktorá prináša dobro a lásku. Súbor vznikol ako platforma pre pomoc deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia a hudba sa stala pre jeho členov formou sebarealizácie a uplatnenia sa. Súbor vedie Ivan Akimov.

S programom prezentujúcim kultúru karpatských Nemcov sa 15.augusta 2008 o 17.00 predstaví folklórna skupina Marmón z Chmelnice. Po niekoľko desaťročí sa jej členovia snažia uchovávať kultúru a jazyk svojich predkov. V repertoári majú i autentickú chmeľnickú svadbu v miestnom nemeckom nárečí. Folklórna skupina pracuje pod vedením Kataríny Krafčíkovej.

V rámci festivalu sa o program 16.augusta 2008 o 17.00 postará folklórna skupina Kurovčan z Kurova. Venuje sa uchovávaniu a prezentácii autentickému folklóru Rusínov žijúcich na Slovensku. Má za sebou dlhú históriu, jej vznik sa datuje do roku 1969 a za ten čas vystupovala na mnohých domácich a zahraničných festivaloch. Odborníci skupinu považujú za jeden z najlepších kolektívov prezentujúcich autentický folklór na Slovensku.

Záverečné vystúpenie 17.augusta 2008 o 17.00 patrí prezentácii kultúry Chorvátov žijúcich na Slovensku. Predstaví sa Muško jačkarno društvo hrvatski Jandof – Mužský spevácky spolok z Jaroviec. Existuje od roku 1991. Zbor spieva viachlasne za sprievodu tradičných nástrojov – tamburíc. Umeleckým vedúcim spevokolu je Radoslav Jankovič.

Dúfame, že program si nájde svojho diváka a obahoatí letnú kultúrnu ponuku Bratsilavy.

Podujatie organizuje občianske združenie IN MINORITA z Bratislavy v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu