Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenskí vedci nalievali pol roka potkanov Coca-Colou: Čo sa im podarilo zistiť?!

Potkany pili 6 mesiacov Coca-Colu
Potkany pili 6 mesiacov Coca-Colu (Zdroj: sxc.hu )

BRATISLAVA – Najnovší výskum na hlodavcoch, ktorým dávali piť sladký nápoj Coca-Coly, vyvolal vášnivé reakcie. V susednom Česku pobúril ochrancov zvierat. Vraj je to absurdné a zbytočné týranie zvierat. U nás zase mnohí pokrútili hlavami, keď sa zamysleli nad týmito testami. O čo vlastne išlo našim vedcom?

Slovenskí vedci robili výskum na krysách, ktorým dlhodobo dávali piť kolu. Nezistili nič výnimočné, ale za to schytali poriadnu kritiku od českých ochrancov zvierat. Vlnu pobúrenia vyvolal u českých ochrancov zvierat, ktorí na prípad upozornili.

Podľa nich je to absolútne zbytočné a neetické. Pol roka totiž potkanom nič neurobilo. Nezdá sa im tiež, že výsledky výskumov na hlodavcoch je ťažko aplikovať na človeka.

Vedci sa bránia. Tvrdia, že išlo o pozorovanie vplyvu koly na celkový metabolizmus a výsledok dopadov na pohlavné orgány ich pomohol posunúť sa dopredu.

Opýtali sme sa Petra Celeca, šéfa výskumníkov, aby nám objasnil, o čo vlastne išlo. "Coca-Cola a podobné nápoje sú vo verejnej mienke jasne prezentované ako nezdravé. Väčšinou to vyplýva zo štúdií, ktoré ukázali asociáciu medzi pitím Coca-Coly a obezitou, diabetom apod. Lenže asociácia nemusí byť kauzálna. Je možné, že za obezitu a diabetes môže ten hamburger, ktorý Coca-Colou zapíjame, a samotná Coca-Cola s tým nič nemá," prezradil nám Peter Celec z Ústavu molekulárnej biomedicíny lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

"Observačnými štúdiami sa nedá zistiť, či ide o kauzálny vzťah. A už vôbec sa nedá analyzovať smer kauzality. Diabetici viac pijú, čiže aj viac Coca-Coly a teda diabetes môže spôsobovať väčší príjem Coca-Coly. To by bola opačná kauzalita. A keďže sa už do praktickej politiky dostávajú nesprávne interpretácie výsledkov takýchto observačných štúdií, treba robiť experimenty. Samozrejme, dajú sa robiť experimenty aj na ľuďoch, len ak potrebujete analyzovať napr. tkanivá, tak to už môže byť problém," povedal uznávaný slovenský vedec.

Vraj po zverejnení výsledkov ich už nemusia opakovať ďalší vedci a prípadné testy tak ušetria čas aj prostriedky iným vedcom.

"Chceli sme vyťažiť z pokusu čo najviac informácií. A myslím, že práveže takto publikovaním aj negatívnych výsledkov, ktoré neboli primárnym cieľom, zabraňujeme v tom, aby sa zbytočne robili ďalšie pokusy. Je to zároveň príklad toho, ako aj základný výskum má veľký dosah na prax, lebo už v mnohých krajinách sa Coca-Cola zdaňuje a pritom evidentne podľa experimentov nemá negatívny a možno má aj pozitívny efekt na inzulínovú senzitivitu. Zrejme je to sprostredkované kofeínom a jeho účinkom na svaly, kde premieňa energiu napríklad aj z cukru v Coca-Cole na teplo. Takéto niečo sa nedá zistiť bez exeprimentov," dodáva Celec.

Experimenty na zvieratách majú podľa neho veľký význam. "Každý, kto dostal nejaký liek, tak bol vyskúšaný najprv na zvieratách. Vo všeobecnosti animálne experimenty majú extrémny význam a každý, kto dostal niekedy v živote nejaký fungujúci liek, tak tento bol testovaný na zvieratách. Ja určite nechcem byť liečený liekmi, ktoré na zvieratách testované neboli. A predpokladám, že tak to bude aj u iných," vysvetlil význam testovania vedec.

Ochrancom zvierat nechce nič odkazovať, s osobnou diskusiou by nemal problém. "Odkazovať ochrancom nechcem nič, tak sa nediskutuje. S normálnou osobnou diskusiou nemám problém," uzavrel Peter Celec.

Výskumom na zvieratách umiera v Európe až 11 miliónov živočíchov ročne. No na druhej strane, všetci radi čerpáme z výsledkov vedcov, ktorí sa snažia priniesť do našich životov najnovšie výdobytky vedy, ktoré nám uľahčujú život.

Kolové nápoje nie sú pre človeka práve najzdravšie. Dokonca sa o nich hovorí, že sú smrteľné! Prečítajte si na Vyšetrení, prečo to tak je a akú látku obsahujú!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu