Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rómovia sa o zavedení eura dozvedia aj z DVD

KOŠICE - Rómovia na Slovensku sa o zavedení novej meny euro dozvedia aj pomocou krátkeho filmu o eurových bankovkách a minciach, záznamov divadelného vystúpenia či pesničiek.

DVD nosič s týmto obsahom sa bude posielať a rozdávať najmä Rómom v izolovaných osadách. Riaditeľka Rómskej tlačovej agentúry Kristína Magdolenová dnes pri predstavení disku povedala, že práve DVD nosič môže byť najsilnejšou časťou kampane. "Ľudia v osadách nečítajú a nepíšu, pozerajú však televíziu, tá medzi nimi funguje," povedala Magdolenová.

Neobáva sa, že Rómovia nebudú mať na čom nosič pozerať. V osadách je totiž podľa nej veľké množstvo digitálnych prehrávačov. Národná banka si objednala 4000 kusov diskov v rómskom jazyku. Tie budú do vybraných osád distribuovať samosprávne kraje, občianske združenia či úrady práce. Informácie z disku by sa prostredníctvom komunitných centier mali dostať k 160.000 Rómom.

"Náklady na vydanie disku boli 750.000 korún (takmer 25.000 eur), v tom je výroba aj distribúcia," povedal Martin Šuster z Národnej banky Slovenska. Kampaň k zavedeniu eura si podľa Šustera vyžiadala aj zavedenie nových slov v rómskom jazyku. Jazyk totiž zatiaľ nemal výrazy napríklad pre konverzný kurz či iné odborné výrazy, ktoré sa týkajú ochranných prvkov bankoviek.

Informácie o zavedení eura sa k Rómom dostávali aj prostredníctvom pesničkového CD Euro džiji, ktoré NBS vydala začiatkom augusta. V komunitách vystupovalo s vlastným predstavením aj rómske divadlo Romathan z Košíc. Práve jeho predstavenia sa nachádzajú i na nosiči. Slovensko zavedie euro od začiatku budúceho roku.

Národná banka spustila informačnú kampaň za 160 miliónov korún (5,3 milióna eur). Priamo na predstavenie DVD disku si nosiče prišla vyzdvihnúť aj Detská fakultná nemocnica v Košiciach. "V nemocnici sú spolu s deťmi ako sprievod často aj rómske mamičky, veríme, že pre nich bude DVD užitočné," uviedla hovorkyňa nemocnice Viera Horniaková.

Na Slovensku je podľa rôznych odhadov 300.000 až 500.000 Rómov. Veľká časť z nich žije v zlých sociálnych podmienkach v osadách bez dodávok plynu či pitnej vody. Rómovia si pre nedostatočné vzdelanie často dlhodobo nedokážu nájsť žiadne zamestnanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu