Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Túžim po láske

S JANOM NOVOTNÝM. Verejnosť ich dávala dohromady, oni tvrdia, že sú iba veľmi dobrí priatelia. Zobraziť galériu (5)
S JANOM NOVOTNÝM. Verejnosť ich dávala dohromady, oni tvrdia, že sú iba veľmi dobrí priatelia.

Je dramaturgičkou najsledovanejších televíznych šou. Má moc stvoriť hviezdy za jedinú noc. Bola nazývaná aj sivou eminenciou slovenského šoubiznisu. Dovtedy, kým sa GABIKA DROBOVÁ (33) sama neocitla na titulkách. Osudným v kariére i súkromí sa jej stal televízny plejboj Jan Novotný.

Na začiatku rozhovoru sme Gabiku požiadali, aby nám zaspievala. A ona neodmietla!

Zaspievate mi?

Viete, že som spievala?

Viem, do šestnástich.

V detskom speváckom zbore Slovenského rozhlasu. Teraz mám takú dobrú pesničku, Marvin Gay Ain‘t No Mountain High Enough, spievam si ju v aute. Je ťažká.

Tu si môžete vypočuť nahrávku Gabikinho spevu:



Boli ste soprán?

Áno, ale tým, že už osemnásť rokov nespievam, si vôbec necítim hlas. Takže jasné, že hore to nevytiahnem.

Do ktorého levelu by ste sa dostali v SuperStar? Ako by vám naložil Habera?

Bola by som sivý priemer. Predkastingová porota by ma asi poslala preč, nech si spievam pri hrncoch. A Habera by povedal, že takých ako ja je na Slovensku milión.

Viete sa vžiť do kože tých nadaných detí, vediac, čo všetko musia za polrok zvládnuť?

Asi je dobre, že sú takí mladí, ja by som to v mojom veku nezvládla. Za týždeň máme na nich oveľa vyššie nároky, než majú iní na profesionálnych spevákov.

Čo všetko to je?

Od utorka rána cvičia novú pesničku. Mnohí z nich nie sú jazykovo vybavení, učia sa ju foneticky. Majú hodinu angličtiny, hlasového spevu, cvičia s kapelou. Skúšajú si oblečenie. Učia sa pohybovať na pódiu, reagovať na desiatky kamier. Musia vedieť, odkiaľ a kam idú, kde končia, kam sa majú pozerať. S tým mávajú problém aj profesionálni speváci. A možno aj niektorí moderátori.

Hviezda sa však stane z jedného, dvoch. Ostatným sa môže v tom ich veku zrútiť svet, nie?

Určite to nimi zatrieska. Ani 30-, 40-ročný človek by to nemusel zvládnuť. Asi je to zákonitý jav.

Koho pád do reality bol z vašich šou najhorší?

Neviest pre milionára. Obrovské hviezdy boli počas programu a dva mesiace po. Bolo leto, uhorková sezóna. A všetky veľmi chceli. Ale je iné, keď človek chce a myslí si, že sa z neho ide celé Slovensko po..., a je iné, keď v sebe naozaj niečo má. Tie dievčatá žiadnu nadstavbu nemali.

Túžim po láske
Zobraziť galériu (5)
A chceli byť, rovnako ako súťažiaci z Big Brother či VyVolení, moderátormi, hercami. Prečo je dôsledkom šou až taká strata súdnosti?

Pretože sa vidíte na titulkách a tam, kde žijete, je z vás každý hotový. Človeku to potom prepne. No stať sa hviezdou je najmä o tvrdej práci. Madonna sa tiež nerozhodla v jedno ráno po zobudení, že bude svetoznáma. Podľa životopisov hviezd vidno, že každého na začiatku odmietli. A tým, že sa nepoložíte, na to máte. Viem si predstaviť, že takých Madonn sa zobudilo v jedno ráno iks ypsilon. Ale taká Jana Kirschnerová, Tina, ba i Paľo Habera sa nevzdali. Je to aj o bojovnosti a viere v seba.

Naivných však šoubiznis veselo zneužíva, používa, povedzme to pravdivo.

Ale nikoho nenútime, tá šou nie je väzenie. Keď sa človek prihlási, mal by vedieť, do čoho ide. Aj Novotnému som povedala, čo ho čaká. Hoci som si nemyslela, že to bude také veľké. Sledovanosť bola enormná, Nevesta pre milionára bol fenomén. Tak ako je fenoménom SuperStar.

Ako tvorkyňa nápadu a dramaturgička však chcete čísla, a keď nie sú, ste prvou vinníčkou. Kde je teda hranica, ktorú neprekročíte?

Mala som šťastie, že reality šou, ktoré som robila, problémy v sledovanosti nemali. Nemusela som teda vymýšľať to, čo tam nepatrí, alebo nútiť protagonistov na šokujúce veci. Inak sa to robí, nepopieram.

Kde máte tú hranicu?

Rozhodne som proti pošliapavaniu ľudskej dôstojnosti akýmkoľvek spôsobom.

Myslíte, že keby ste nakoniec nahovorili do roly „ženícha“ Borisa Kollára, boli by ste stále dobrí kamaráti?

Aj tu bolo šťastie na mojej strane. Nič nie je lepšie, než doviezť chlapa, ktorého nik nepozná a je iný ako prototyp Slováka. Keby tam bol Boris, pokojne by sa mohlo stať, že by to už uprostred šou nezvládol. Na to treba byť naozaj tvrdá nátura. Boris aj Jan sú obaja levi, strašní bojovníci, ale predsa len je iné, keď Novotný môže zo Slovenska kedykoľvek odísť. A Boris tu ďalších iks rokov musí žiť, má tu deti, priateľov, biznis. Po šou mi povedal, že je rád, že do toho nešiel.

Nebolo však chybou, že ste Jana prezentovali ako milionára?

Nie. V čase, keď sme ho angažovali, ním bol. Bola som s ním v banke a videla, koľko má na účte. Honorár z Markízy bol preňho len bonusom.

Koľko dostal?

O veľa, veľa menej, ako sa písalo.

Čiže menej než päť miliónov pre Baču? To by som bola na Novotného mieste veľmi naštvaná.

Prečo? Tie podmienky boli dohodnuté dopredu a on s nimi súhlasil.

Ale sľubovali ste mu aj, že to neohrozí jeho povesť, biznis. A nesplnili ani jedno.

Našťastie sme s Novotným také typy ľudí, ktoré riešia konflikty alebo nezhody pokojne. Nedupeme nohami, netrieskame dverami. Nehulákame, nedávame nezmyselné argumenty. Každú situáciu sme si vedeli vydiskutovať.

Túžim po láske
Zobraziť galériu (5)
Kedy to už bolo na hrane?

Keď začali novinári chodiť do Mníchova, vypytovať sa na Jana susedov. Hovorili, že ho hľadá polícia, že potrebujú informácie.

S tým sa dalo počítať.

Asi áno. Rozumiem aj, že sú to žurnalistické metódy. Skrátka sme nevedeli, že tá šou bude taká veľká. Keby nebola, ani on by nebol taký úspešný, a nikto by do Mníchova nechodil.

Čo všetko má teda šoubizová osoba mať, aby sa predala?

Musí niečo ponúkať. Nemôže si iba myslieť – som pekná a teraz sa všetci zo mňa zbláznite. Musí mať charizmu a dostať ju zo seba. Veľa čítať, orientovať sa vo svete, bezproblémovo komunikovať. A dôležitý je aj tím, ktorým sa obklopí. Zoberme si Janu Kirschnerovú, Jožo Šebo ju vypiplal. Na nejakej Miss zaspievala pesničku, možno ani nie tak dobre, a kde je dnes.

Treba to mať aj vypočítané, načasované.

Áno. Madonna sa zviditeľnila ako sexsymbol, takmer ľahká žena, dnes praktizuje židovskú vieru a píše knihy pre deti. Vie, čo kedy treba trhu ponúknuť – a ľudia jej to žerú. Na Slovensku máme aj takých spevákov, čo sú chvíľu Indiáni, potom idú bojovať za svetový mier, potom nechcú vidieť žiadneho novinára. A nemá to ani hlavu, ani pätu.

Myslíte, že môže mať človek, čo predáva titulky, šťastný život?

Na Slovensku je to ťažké. V Amerike sa zavrie do niekoľkohektárovej rezidencie, kde mu len cesta k domu trvá desať minút, u nás si to nemôže dovoliť ani ten najbohatší. Minulý rok som to zažila na vlastnej koži.

Keď vás spájali s Novotným? Ako ste to prežívali?

To boli plače, nervozita, zdravotné problémy. Každý deň rozhovory s mojou rodinou, ktorá bola z toho nešťastná. Dennodenné telefonáty s Novotným, že, preboha, čo to je. A rozmýšľanie, ako z toho vyjsť. No nedalo sa, tá guľa sa nabaľovala. V obchodoch som sa stretávala s nevôľou, nevraživými pohľadmi. Pričom tomu aj rozumiem. Mysleli, že som ako producentka na Slovensko doviedla milionára a uchmatla ho princezničke Veronike Nedovej, ktorú národ miloval. Všetci jej verili a každý si myslel, že budú žiť šťastne, až kým neumrú. Hrozne ma vtedy štvalo, že som vedela, kde je pravda, a nikto mi neveril.

Nezačal mať aj váš manžel pochybnosti?

Samozrejme. Pre každého muža to musí byť ťažké. Poznáme Slovákov, akí sú. Keď môže, tak si každý rypne. Našťastie je môj bývalý muž taký inteligentný a tak na výške, úžasná osobnosť, že nikdy nerozmýšľal skratovo. Vždy sme sa o tom dokázali porozprávať a veril mi. Však Jan u nás mesiac býval.

Ale nejakí veľkí kamaráti s Jurajom neboli.

Neboli, nevolajú si poď na pivo. Normálne však spolu vychádzajú, a keď sa stretnú, tak si to pivo dajú.

Túžim po láske
Zobraziť galériu (5)
Možno ste nemali počas šou bývať vždy tam kde Novotný.

V mojej pozícii to tak muselo byť, rozprávala som sa o tom aj s ľuďmi z Warner Brothers. A nám dvom sa to nezdalo také výnimočné, poznali sme sa už pred šou. Predtým ako sa doň zamilovalo celé Slovensko.

Vrátane mužov.

(Smiech.) Áno aj. Viete, hovorili sme si tiež, že to usekneme. Ale potom napríklad nesedíme pri jednom stole na Let´s Dance a novinári vypisujú, že sme pohádaní. Tak sme si povedali, že je úplne jedno, čo budeme robiť. Žijeme si tak, ako je nám to príjemné. A sme preto kamaráti dodnes, z Honkongu mi volal, že mi tam dal ušiť košeľu aj s monogramom. Je to milé, všetko funguje.

V súvislosti s Novotným, ale aj s Belohorcovou a jej moderovaním v Big Brother sa hovorilo, že ste sa delili o honorár.

Je to absolútny nezmysel. Zuzane som pomáhala v kariére, lebo som chcela. A čo sa týka Novotného, šlo o normálne dohodnutý díl s Markízou.

A čo sa vlastne medzi vami so Zuzanou udialo? Boli ste veľké kamarátky, a už nie ste.

Priatelili sme sa dlho, od roku 1998. V živote mi veľakrát pomohla, osobne jej veľmi drukujem. No teraz žije v Prahe, má svoj okruh záujmov. Navyše je zamilovaná, má pri sebe muža, s ktorým si vie predstaviť budúcnosť. Po tom vždy túžila.

Nesnažia sa vám niektorí kvázikamaráti vnútiť do priazne, lebo ste dramaturgičkou tých veľkých, úžasných šou?

Po profesijnej stránke som absolútne nekompromisná. Ak niekto nie je kvalitatívne vhodný do šou, tak mu prácu neponúknem, aj keby bol môj najlepší kamarát.

Môžu byť trvácne tie šoubiznisové partnerstvá, lásky?

Je to blbé. Keď ste neznámy, kecajú vám do vzťahov len kamaráti, keď ste známy, tak do toho kecá celý národ.

Myslíte na to aj vy pri výbere partnera?

Určite nie. Keď sa zamilujem, tak sa môžu všetci postaviť na hlavu. A ak to bude muž zo šoubiznisu, finančník alebo z politiky, tak s tým nič nespravím.

A čo sa vlastne stalo vám s Jurajom? Únava materiálu?

Asi sme doplatili na to, že sme boli vorkoholici, že sme trávili spolu málo času.

No a keď ste boli spolu na akcii, bavili ste sa osobitne.

Ono je to strašne ťažké. Čo je vlastne vo vzťahu dobré a čo je zlé? Všetci muži chcú mať partnerky, ale nech ich neobmedzujú, nech nie sú pod papučou. Keď ich však neobmedzujete, nevoláte im a oni sú na pánskej jazde, vyčítajú vám, že všetky ženy už volali, len vy nie. Možno má potom partner pocit, že ho druhý až tak nemiluje. Nájsť správny kompromis je ťažké. A neviem, čo bol pravý dôvod nášho rozchodu, nedozviem sa ho nikdy. Ale bolo to desať úžasných rokov, na ktoré nikdy nezabudnem. Asi sme si ako životní partneri odovzdali všetko, čo sme mali, a už tam nebola nijaká nadstavba.

Už ste asi boli len priatelia.

Áno, a budeme. Do smrti. Len sme si povedali, že si dáme šancu prežiť ešte niečo nové.

Mohlo to naopak vyjsť Honzíkovi s Mariannou?

Ťažko povedať. My sme všetci takí múdri, a keď niekde sedíme, rozoberáme iné vzťahy. Ale len tí dvaja ľudia vedia, čo sa deje za zavretými dverami. Či sú spolu šťastní a či chcú spolu žiť, alebo nie.

Ale oni už spolu nie sú.

(Ticho.) Ešte to nepovedali oficiálne, ja to robiť nebudem.

Myslíte, že sa Jan vráti na viac ako návštevu?

Ťažko povedať. Aktivity, ktoré mal na Slovensku, obmedzil.

Túžim po láske
Zobraziť galériu (5)
Aj vy ste chodievali na predĺžené víkendy von. Ešte to robíte?

Už nie, víkendy sú superstarovské. Ale po šou si chcem dopriať dlhú, dlhú dovolenku. Chcem odísť po Vianociach a vrátiť sa v polovici januára.

S kým pôjdete?

Možno aj úplne sama. Chcem stráviť dva týždne na Floride, kde nebudem robiť vôbec nič, iba hrať golf.

Keby ste si mali vybrať úspech v práci alebo idylické súkromie, čo by to bolo?

To je ako vybrať si, či budem jesť, alebo piť. Nedá sa to. Keby som bola úspešná len v práci a nemala kamarátov, po večeroch sedela sama doma, tak by som šťastná nebola. A naopak, keby sa mi v práci nedarilo a mala som super priateľov a chodila každý večer von, tiež by som nebola šťastná. Je super mať oboje.

Čo by ste si teraz najviac želali?

Strašne by som sa chcela zamilovať. Stretnúť niekoho, kto mi dá podobné ako život s Jurajom. Hoci si hovorím aj to, že niekomu nebolo dopriatych ani tých desať rokov. Zažila som to aspoň raz, mala by som byť za to vďačná. Ale klamala by som, keby som povedala, že netúžim. Túžim. Hoci je to ťažké, keď má človek 33 rokov. Už do toho nejde tak bezhlavo, ako keď mal 22.

A čo ten Talian, ktorý sa objavil po vašom boku?

Videli sme sa asi štyrikrát v živote, on žije v Miláne a ja tu. Má aj podobný spôsob života, strašne tvrdo pracuje a v jednom kuse lieta po svete. Ja mám tiež svoju prácu rada. A bolo by mi hrozne smutno, keby som si nemohla s budúcim partnerom spievať pesničky od Elánu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu