Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Českého herca postihla vážna choroba: Štyri roky mlčania a... Napísal si vlastné parte!

Jiří Císler Zobraziť galériu (3)
Jiří Císler (Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - Herec Jiří Císler často z bezmocnosti pil. A tak mnohí jeho príznaky pripisovali alkoholizmu. Lenže išlo o následky Alzheimerovej choroby, ktorá sa u neho rozvinula. Počas štyroch rokov zmysluplne neprehovoril, zvyčajne len sedel pri okne a nemo hľadel na ulicu.

Jiří Císler sa narodil 4. februára 1928. Vyučil sa za čašníka a vyštudoval obchodnú akadémiu, ale viac ho lákalo umenie. Najprv sa uplatnil ako huslista, neskôr začal spievať a potom sa stal hercom. Okrem toho sa venoval aj divadelnej réžii a skladaniu divadelných piesní. 

Galéria: Jiří Císler

Vo filmoch sa objavoval od 60. rokov. Zahral si napríklad v snímkach Ucho, Povídka malostranská, Ako svet prichádza o básnikov, Tisícročná včela, Anděl s ďáblem v těle... Televízni diváci ho majú spätého najmä s úlohou v seriáli Inženýrská odysea, objavil sa tiež v ďalších ako Návšetvníci či  Alžbetin dvor.

Jiří Císler a Radoslav Brzobohatý
Zobraziť galériu (3)
Jiří Císler a Radoslav Brzobohatý  (Zdroj: RTVS)

Ako uvádza Česká televízia, jeho úlohy boli zvyčajne vedľajšie, no svojou energiou a nezameniteľným prejavom na seba dokázal strhnúť pozornosť. 

S pribúdajúcim vekom ale herca čoraz častejšia zachvacoval smútok. Nesmierne ho trápilo, keď bol niekto z jeho blízkych či kolegov chorý alebo dokonca zomrel. A vtedy to riešil alkoholom. 

Časom sa u neho začal prejavovať Alzheimer a spočiatku si mnohí príznaky mýlili so stavom opitosti. Císler mával výpadky pamäti a niekedy reagoval, akoby ani nerozumel otázke. Pri rozhovore k výročiu divadla Semafor na všetko len prikyvoval a reagoval pohmkávaním. 

Napokon celé štyri roky zmysluplne neprehovoril. V závere života sedel pri okne svojho bytu a mlčky pozoroval ulicu. No ešte predtým, než ho choroba úplne pohltila, si s humorom sebe vlastným napísal parte. 

Českého herca postihla vážna
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Jiří Císler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu